{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Litvanski istražitelji stigli u Banju Luku u vezi s istragom u Birču

A
30.10.2013. u 13:54
0
12
Litvanski istražitelji stigli u Banju Luku u vezi s istragom u Birču
0
Litvanski istražitelji stigli u Banju Luku u vezi s istragom u Birču
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić saopštio je da su u Banju Luku stigli tužilac i istražitelj  za međunarodne istrage iz Litvanije koji su uključeni u istragu protiv bivšeg rukovodstva Tvornice glinice Birač i njenih povezanih firmi.
MUP RS, kazao je Jovičić, kada je u pitanju Birač i povezana preduzeća, ispunio je ono što je najavio da će uključiti i elemente međunarodne pravne pomoći, uključujući Tužilaštvo Litvanije i njihove istražne organe.

Dodao je da u MUP-u RS traje sastanak istražnog tima Litvanije i istražnog tima RS za Birač, na kojem se razgovara o modusima dalje saradnje kada je u pitanju poslovanje Birača, ali i o poslovanju Balkan Investment Banke (BIB).

"Nama je najbitnije da smo dobili informaciju da državne strukture Litvanije ne stoje iza grupe koja je vodila poslovanje u Birču i da su spremni istražiti sve činjenice vezane za to. Bit će duga i opsežna istraga, iza koje će uslijediti podnošenje krivičnih prijava i lišavanje slobode odgovornih", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Dodao je da boravak predstavnika Tužilaštva Litvanije u Banjoj Luci nije vremenski ograničen, te da su i druge države obećale svoju pravnu pomoć u domenu finansijskih istraga kada su u pitanju Birač i njegova povezana preduzeća.

Jovičić je zaključio da su istragom o poslovanju Birača obuhvaćeni i državljani BiH, “ali da još nije vrijeme za njih“.

Vlada RS u proljeće ove godine otvorila je stečaj nad Birčom i upravljanje nad tom kompanijom preuzela u svoje ruke.

MUP RS do sada je podnio krivične prijave protiv šest državljana Litvanije, članova bivšeg menadžmenta Birča koji se terete za nesavjesno poslovanje u službi i zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: