Privreda
0

Litvanci žele svojih 154 miliona KM, "Alumina" ih ne zanima

FENA
Državu Litvaniju i Republiku Srpsku (RS) ne smatramo suprotstavljenim, već oštećenim stranama, u slučaju Ukiobankas i Fabrike glinice “Birač“ iz Zvornika jer su "raznorazni banditi oštetili i RS i Litavniju", izjavio je danas ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

"Sada samo pokušavamo da se te štete minimiziraju i da se oni koji su počinili ta djela sankcioniraju", rekao je Tegeltija nakon sastaka s stečajnim upravnikom litvanske Ukiobankas Gintarasom Adomonisom.

Tegeltija je na pres-konferenciji u Banjoj Luci priznao da je cilj Ukiobankasa da naplati novac, "ne interesuje ih proces proizvodnje“ u "Alumini“, jer moraju da privedu kraju stečajni postupak i vrate potraživanja povjerilaca.

To je prethodno u izjavi novinarima potvrdio i stečajni upravnik litvanske Ukiobankas Gintaras Adomonis, navodeći da Ukiobankas potražuje naplatu 154 miliona KM kredita od Tvornice glinice “Birač”, a za koji je založena imovina sestrinske firme, “Alumine” iz Zvornika. Kazao je također i da su spremni na razgovore s vlastima Republike Srpske i te tvornice o rješavanju ovog problema.

Također, upoznat je o činjenici da je AB Birač Europe (zajedno s preduzećima u svojoj grupi, Tvornicom glinice “Birač” d.d. Zvornik, “Aluminom” d.o.o. Zvornik i drugima) najveći dužnik AB Ukiobankasa i očekuje da će se u RS-u voditi računa o povjereničkim pravima i da bi se dugovi prema povjeriocima isplatili.

Da su ponudili određena rješenja kako naplatiti potraživanja, potvrdio je ministar finansija RS-a.

"Zainteresirani su za više modela kako da se to riješi, da li da nekome prodaju potraživaja ili daju Vladi uz neki postupak...Njihov je osnovni problem u ovom trenutku da dokažu da su njihova potraživaja realna, jer stečajni upravnik "Birča“ ih nije prihvatio kao realna u tom procesu", dodao je Tegletija i napomenuo da će RS poštovati svaku odluku suda, koja bude u pravcu toga da se završi stečajni postupak.

Na sastanku je, kaže, dogovoreno da se formira radna grupa koja bi predložila određena rješenja, a koja bi, smatra, skratila sudski proces i završila stečajni postupak.

To bi, navodi Tegeltija, dalo veći stepen za izvjesnije poslovanje "Birča“, a sve druge odluke donosit će u sudskom postupku.

Potvrdio je da "Birač“ radi u dosta složenim uvjetima, a značajno ih je pogoršao zahtjev Ukiobankas da sud izvrši blokadu žiro računa "Alumine“, što je izazvalo nepovjerenje u vanjskotrgovinsko poslovanju "Alumine“.

Također, postoji problem u snabijevaju gasom.

AB Ukiobankas je osnovana početkom devedesetih godina prošlog vijeka i do 2013. godine je poslovala kao kreditna i poslovna banka, a od njenog osnivanja kontrolirao ju je Vladimir Romanov i partneri koji su povezani s njim.

Banka Litvanije je u februaru 2013. godine, nakon istrage provedene u AB Ukiobankas koja je otkrila brojne nepravilnosti, nametnula moratorij na AB Ukiobankas.

Nakon odluke suda, AB Ukiobankas je pod stečajem od juna 2013. godine, a Bankom sada upravlja stečajni upravnik kojeg je imenovao sud na osnovu prijedloga Banke Litvanije.

Vladimir Romanov, po riječima Litvanaca, trenutno boravi u Moskvi. Iz Litvanije su tražili njegovo izručenje, ali ruske vlasti nisu spremne na saradnju i odbile su njegovu ekstradiciju.

Za razliku od njih, ministar Tegeltija kaže da ne želi da vidi Romanova, "bar dok mu se ne bude sudilo“.