|

Litvanci žele svojih 154 miliona KM, "Alumina" ih ne zanima

Litvanci žele svojih 154 miliona KM, "Alumina" ih ne zanima
0
F
FENA
12.12.2013. u 17:38
13
komentara
0

dijeljenja
Litvanci žele svojih 154 miliona KM, "Alumina" ih ne zanima
Državu Litvaniju i Republiku Srpsku (RS) ne smatramo suprotstavljenim, već oštećenim stranama, u slučaju Ukiobankas i Fabrike glinice “Birač“ iz Zvornika jer su "raznorazni banditi oštetili i RS i Litavniju", izjavio je danas ministar finansija RS Zoran Tegeltija.
"Sada samo pokušavamo da se te štete minimiziraju i da se oni koji su počinili ta djela sankcioniraju", rekao je Tegeltija nakon sastaka s stečajnim upravnikom litvanske Ukiobankas Gintarasom Adomonisom.

Tegeltija je na pres-konferenciji u Banjoj Luci priznao da je cilj Ukiobankasa da naplati novac, "ne interesuje ih proces proizvodnje“ u "Alumini“, jer moraju da privedu kraju stečajni postupak i vrate potraživanja povjerilaca.

To je prethodno u izjavi novinarima potvrdio i stečajni upravnik litvanske Ukiobankas Gintaras Adomonis, navodeći da Ukiobankas potražuje naplatu 154 miliona KM kredita od Tvornice glinice “Birač”, a za koji je založena imovina sestrinske firme, “Alumine” iz Zvornika. Kazao je također i da su spremni na razgovore s vlastima Republike Srpske i te tvornice o rješavanju ovog problema.

Također, upoznat je o činjenici da je AB Birač Europe (zajedno s preduzećima u svojoj grupi, Tvornicom glinice “Birač” d.d. Zvornik, “Aluminom” d.o.o. Zvornik i drugima) najveći dužnik AB Ukiobankasa i očekuje da će se u RS-u voditi računa o povjereničkim pravima i da bi se dugovi prema povjeriocima isplatili.

Da su ponudili određena rješenja kako naplatiti potraživanja, potvrdio je ministar finansija RS-a.

"Zainteresirani su za više modela kako da se to riješi, da li da nekome prodaju potraživaja ili daju Vladi uz neki postupak...Njihov je osnovni problem u ovom trenutku da dokažu da su njihova potraživaja realna, jer stečajni upravnik "Birča“ ih nije prihvatio kao realna u tom procesu", dodao je Tegletija i napomenuo da će RS poštovati svaku odluku suda, koja bude u pravcu toga da se završi stečajni postupak.

Na sastanku je, kaže, dogovoreno da se formira radna grupa koja bi predložila određena rješenja, a koja bi, smatra, skratila sudski proces i završila stečajni postupak.

To bi, navodi Tegeltija, dalo veći stepen za izvjesnije poslovanje "Birča“, a sve druge odluke donosit će u sudskom postupku.

Potvrdio je da "Birač“ radi u dosta složenim uvjetima, a značajno ih je pogoršao zahtjev Ukiobankas da sud izvrši blokadu žiro računa "Alumine“, što je izazvalo nepovjerenje u vanjskotrgovinsko poslovanju "Alumine“.

Također, postoji problem u snabijevaju gasom.

AB Ukiobankas je osnovana početkom devedesetih godina prošlog vijeka i do 2013. godine je poslovala kao kreditna i poslovna banka, a od njenog osnivanja kontrolirao ju je Vladimir Romanov i partneri koji su povezani s njim.

Banka Litvanije je u februaru 2013. godine, nakon istrage provedene u AB Ukiobankas koja je otkrila brojne nepravilnosti, nametnula moratorij na AB Ukiobankas.

Nakon odluke suda, AB Ukiobankas je pod stečajem od juna 2013. godine, a Bankom sada upravlja stečajni upravnik kojeg je imenovao sud na osnovu prijedloga Banke Litvanije.

Vladimir Romanov, po riječima Litvanaca, trenutno boravi u Moskvi. Iz Litvanije su tražili njegovo izručenje, ali ruske vlasti nisu spremne na saradnju i odbile su njegovu ekstradiciju.

Za razliku od njih, ministar Tegeltija kaže da ne želi da vidi Romanova, "bar dok mu se ne bude sudilo“.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...