Atraktivna lokacija
1.1k

Lidl zainteresovan za bivši Dom penzionera u Nedžarićima, Sirijac traži povrat depozita

B. T.
Dom penzionera (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom penzionera (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom penzionera u Nedžarićima na području Općine Ilidža koji Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati, nije dobio novog vlasnika ni na posljednjem pokušaju prodaje. Međutim, saznajemo da se pojavio ozbiljan kupac i da bi prodaja konačno trebala biti obavljena na sljedećm javnom pozivu.

Naime, na nedavno upućeni javni poziv za dostavljanje ponuda putem zatvorenih koverti, kako nam je potvrđeno u zavodu, nije bilo pristiglih ponuda.

Ponude je trebalo dostaviti do 18. maja, a njihovo otvaranje i direktni pregovori s ponuđačima bili su zakazani za 4. juni. U Zavodu pretpostavljaju da su upravo kratki rokovi bili razlog što nije bilo zvaničnih ponuda.

Jedan od razloga, pretpostavljaju u zavodu, mogla bi biti i činjenica da jedan od potencijalnih bivših kupaca Sirijac Abdulah Mehdi traži povrat depozita.

Naime, Dom penzionera svojevremeno je prodat njegovoj kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM, ali je ugovor o prodaji poništen, jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze.

"On je uspio upisati zabilježbu spora u zemljišnjim knjigama, što je donekle u poslovnom svijetu donijelo nedoumice. On jeste tražio povrata sredstva, mi mislimo da za to nema osnova, ali i ako će ići na sud, to ne može utjecati na novi poziv za prodaju, rečeno nam je u zavodu.

Kako saznajemo, potencijalnih kupaca ima i vlada uvjerenje da će objekat konačno biti prodat u narednom pokušaju. Gotovo je sigurno da će novi kupac biti njemački trgovački lanac Lidl, koji je u fazi ulaska na naše tržište i koji se nije uspio prijaviti na prethodni poziv.

Površina atrakvine lokacije koja se prodaje je 17.611 kvadratnih metara s devastriranim objektima, po početnoj cijeni od 10,3 miliona KM.