{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Libijski ministar pozvao bh. kompanije da se vrate u Libiju

F
10.10.2013. u 15:38
0
10
Libijski ministar pozvao bh. kompanije da se vrate u Libiju
0
Libijski ministar pozvao bh. kompanije da se vrate u Libiju
Tripoli
Sastanak predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predstavnika zainteresiranih bosanskohercegovačkih kompanija o temi "Položaj kompanija iz BiH u Libiji - saradnja sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH" održan je danas u Sarajevu.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Delegaciju MVP-a BiH, koje je bilo inicijator sastanka, predvodio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović. Tokom uvodnog obraćanja Kapetanović je informirao privrednike o tekućim aktivnostima koje MVP BiH, u okviru svojih nadležnosti, poduzima s ciljem kreiranja ambijenta za povratak i daljnje poslovanje bh. firmi u Libiji.

Između ostalog, istakao je da je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nedavno u New Yorku na marginama 68. zasjedanja GSUN-a razgovarao s libijskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Abdulazizom o povratku bh. firmi na libijsko tržište.

Tom prilikom je libijski ministar pozvao bh. firme da se vrate u njegovu zemlju te ponudio pomoć za olakšavanje kontakata i povratka bh. firmi u Libiju, a razgovaralo se i o mogućnosti da delegacija BiH posjeti Libiju te da se i na taj način tržište Libije i potencijalni investitori povežu sa našim kompanijama.

Kapetanović je naglasio i da je MVP BiH u stalnom kontaktu s libijskim MVP-om, a planirano je da pitanja povratka bh. kompanija, naplate potraživanja te općenito prilike za bh. kompanije na libijskom tržištu budu dodatno aktuelizirana i na narednom trilateralnom sastanku BiH - Republika Turska - Republika Srbija.

Poznato je da sve tri zemlje imaju problema sa naplatom potraživanja u Libiji, a jedna od tema bi trebala biti mogućnost za zajednički nastup i učešće firmi na projektima u ovoj zemlji. Sastanak koji je organizirao MVP BiH bio je prilika da se na jednom mjestu razmjene iskustva bh. kompanija od kojih su se neke, poput Energoinvesta i Bosna S Oila, vratile na libijsko tržište.

U diskusiji je učestvovala većina prisutnih koji su sa svoje strane predstavili iskustva, očekivanja, mogućnosti, interese i konkretne prijedloge vezano za daljnje poslovanje u Libiji i saradnju sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, kao i sa MVTEO BiH i VTK BiH. Kao najveće probleme sa kojima se susreću istaknuli su nemogućnost naplate potraživanja za obavljene poslove, nepovoljnu sigurnosnu situaciju u Libiji, neoptimalan vizni režim, te problem osiguranja bankarskih garancija.

Ovom prilikom izražena je zahvalnost za podršku koju bh. kompanijama pružaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Tripoliju te je u tom smislu pozdravljeno i organiziranje današnjeg sastanka.

Učesnici sastanka su se saglasili u ocjeni da je Libija veoma perspektivno i za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važno tržište te istaknuli važnost daljnjeg zajedničkog nastupa i saradnje, te usvojili zaključke o narednim koracima i aktivnostima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici firmi MIMS, Energoinvest, Hidrogradnja, Širbegović, GP Bosna, Bosna S-oil, Bosnalijek, Kosmos Banja Luka, Vrba Žepče, Euroengineer, Firma, Umel Tuzla, te predstavnik IPSA instituta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: