|

Lanac pubova JD Wetherspoon odbija platiti dobavljačima sve dok ne prođe karantin

Lanac pubova JD Wetherspoon odbija platiti dobavljačima sve dok ne prođe karantin
0
Dž. P.
26.3.2020. u 10:24
1
komentara
0

dijeljenja
Lanac pubova JD Wetherspoon odbija platiti dobavljačima sve dok ne prođe karantin Ilustracija: Shutterstock
Lanac pabova JD Wetherspoon najavio je svojim dobavljačima da ih neće plaćati sve dok se pabovi ponovo ne otvore nakon mjera izolacije zbog koronavirusa.
Ali je i obećano da će zaposlenici dobiti plate nakon petka, pod uslovom da se vlada brzo dogovori oko šeme nadoknade. Kako raste kriza, lanac pabova potvrdio je da kompanijama koje isporučuju hranu, piće i druge usluge, iste neće biti plaćene sve dok se ponovo ne otvori 874 paba.

Tim Martin, osnivač i predsjednik kompanije već je rekao da ima 43.000 zaposlenika kojima nisu mogli priuštiti plate nakon petka. Kompanija sada kaže da će uposlenici biti isplaćeni 3. aprila, sve dok vlada podupire svoje tumačenje šeme nadoknade koju je utvrdio kancelar Rishi Sunak, piše Theguardian.com.


Vlada bi također trebala ispuniti svoj program prema kojem će se prije kraja aprila pomoći kompanijama koje se bore s platama tokom koronavirusa. Prema šemi, država će nadoknaditi kompanijama 80% plaće svakom uposleniku, do najviše 2.500 funti mjesečno.

JD Wetherspoon neće plaćati godišnji odmor uposlenika. Sati koje zaposlenici kompanije u međuvremenu provodu u drugim kompanijama vjerovatno će se oduzeti od njihove plate. Zakon dopušta dobavljačima da na kasnije isplate naplaćuju 8% zakonske kamate na visinu osnovne stope Banke Engleske.

Sean Upson, partner avokatske kompanije Stewarts rekao je da će kompanija možda pokušati upotrijebiti klauzulu "više sile" kako bi se oslobodila ugovornih obaveza.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...