Direktor PIO
368

Krnjić: Zakon o usklađivanju penzija za pripadnike OSBiH je neprimjenjiv, ali ima rješenja

M. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, ukoliko ga Ustavni sud Federacije BiH ne proglasi neustavnim, mogao bi urušiti ključne principe reformisanog penzionog sistema FBiH.
Tim povodom razgovarali smo sa direktorom Federalnog zavoda PIO, koji je rekao da bi početak primjene ovog zakona destabiliziralo sve.

"Protiv toga su svi i penzioneri, ratni vojni invalidi, porodice šehida, sve udruge HVO-a, svi su reagovali na tu nepravdu koja se instalira. Što se tiče novčanih iznosa, njih još ne znamo. Kalkulira se s nekim brojem od oko 2.000 penzionera. Međutim, to još nije uopće jasno, predlagači su išli kroz parlament mimo poslovnika", navodi Krnjić.

Kako je naveo, Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost da budžet to može podnijeti.

"Ministarstvo rada, socijalne politike je odbilo prijedlog, niti su ga procjenjivale nikakve komisije niti odbori. Zakon je prošao i došao u Službene novine da ga mi tek sad možemo procjenjivati, odnosno, kad smo ga proučili, on je osim ovoga što je vrlo vjerovatno neustavan i apsolutno neprimjenjiv”, dodao je KrnjićKrnjić.

Prema njegovim riječima, Zakon o vanrednom usklađivanju je pravnički napisan neznalački.

"Zbog toga ga ne znaju primijeniti. Zatražili su od parlamenta autentično tumačenje. Navodi i primjer kako u zakonu uopće nisu obuhvaćeni oni koji su sada pripadnici Oružanih snaga BiH, jer je kategorija definirana kao “oni koji su penzionisani poslije 1. 3”. Dakle, s 9. 4. pa naovamo ko god je u vojsci ne pripada tom zakon baš kao ni norveški vojnik, ni španjolski, apsolutno ga nema. Napravljena je potpuna konfuzija”, kaže Krnjić.

Naglasio je da je rješenje konfuzije odmah i značajno povećati plaće pripadnicima OS BiH.

"Sad se radi budžet, pregovara se o njemu. Te plaće 15 godina miruju i plus ovim zakonom uopće nije tretirano 75 posto mladih vojnika, o njima niko ne razmišlja. Treba značajno povećati njihove plaće, od 30 do 50 posto, i kroz narednih pet godina ili manje, kako ko bude dolazio, po automatizmu će u skladu sa zakonom i ustavom imati bolju penziju. Ali primarno oni trebaju svaki mjesec bolje plaće", zaključio je Krnjić.