Umorni od bitcoina?
76

Kriptovalute u usponu koje vrijedi pratiti 2018. godine

Klix.ba
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Bitcoin je imao odličnu godinu, a vrijednost valute porasla je za 1.300 procenata. Ipak, neke digitalne valute su bolje prošle od bitcoina, a zavrjeđivat će pažnju i 2018. godine.

Ripple

Ripple je zasigurno među pet najvećih konkurenata među kriptovalutama. Vrijednost ove valute bila je djelić dolara, ili tačnije 0,006523 dolara, da bi krajem 2017. godine njena vrijednost porasla na 2,29 dolara, što je 350 puta više od prvobitne vrijednosti.

Ripple je ipak zakasnio da 2017. godine postane druga najbolja kriptovaluta na svijetu nakon bitcoina. Poznata je po protokolu digitalnog plaćanja, odnosno da prilikom transakcija ne vrši "diskriminaciju" nad ostalim valutama, da li to bile druge kriptovalute, ili pak konvencionalne.

Ethereum

Ethereum je pokrenuo rusko-kanadski IT programer Vitalik Buterin, a riječ je o trećoj po redu kriptovaluti sa tržišnom kapitalizacijom koja prelazi 80 milijardi dolara. Početkom prošle godine etherum je vrijedio samo osam dolara, da bi porastao za blizu 100 puta krajem 2017. godine .

Ethereum blockchain postala je najčešća platforma za početne ponude kovanica Initial Coin Offerings (ICO). Sa stanovišta korisnika, bitcoin je samo sistem plaćanja. Ethereum daje korisnicima veće mogućnosti.

Bitcoin cash

Originalni bitcoin je oborio bitcoin cash, bitcoin gold i mnoge druge bitcoinske kriptovalute. Nisu sve uspješne, ali bitcoin cash to definitivno jeste. Nakon što se u avgustu odvojio od bitcoina, bitcoin cash je povećao veličinu blokova od jednog megabita bitcoina do osam. Bitcoin cash je brža od glavnog bitcoina i može se pohvaliti manjim troškovima provizije.

Međutim, često se kritikuje zbog toga što je previše centralizovan. Većina bitcoin cash rudarenja se vrši iz Koreje, a većina tokena je u vlasništvu samo dvije osobe, Jihan Wu i Roger Ver.

Cardano

Ovaj digitalni token je u suštini blockchain platforma koja funkcioniše kao kriptovaluta i pametna platforma. Njegov cilj bio je postati prvi blockchain projekt koji se razvija, kako je to objašnjeno, iz naučne filozofije.

Misteriozna cardano kriptovaluta porasla je za tri meseca, od 1. oktobra od kada je lansirana, za 35 puta. Vrijednost cardana bila je 0,02 dolara, a njena vrijednost sada iznosi 0,70 dolara.

Litecoin

Litecoin je pokrenut 2011. godine sa ciljem da bude "srebro" bitcoinovog "zlata". Pokrenuo ga je Charlie Lee, diplomirani MIT i bivši Google inženjer. Kao i bitcoin, litecoin se stvara miningom.

Litecoin je razvijen za poboljšanje nedostataka bitcoina i dobila je vremenom podršku tržištu. Litecoin je dizajniran da proizvodi najviše 84 miliona novčića, četiri puta više od bitcoina.

Neki stručnjaci kažu da litecoin treba da vrijedi tačno četvrtinu bitcoina. No, sada vrijedi samo dva procenta vodeće svjetske kriptovalute.