Pozitivna priča iz Bihaća
328

Krajiška firma neobičnog imena izvozi sve što proizvede i motivira dijasporu za povratak u BiH

I. P.
Krajiška firma "ČJ" posluje više od 20 godina u Bihaću i regiji, a posljednjih 10 godina njeni radnici bave se isključivo metalnom industrijom. Preciznije, proizvode gotove metalne sklopove. Ono što je izdvaja od brojnih kompanija jeste da 100 posto svojih proizvoda izvozi u zemlje Evropske unije i motivira mnoge za povratak u BiH.

Dok se broj radno sposobnih građana BiH koji su sreću potražili preko zapadnih granica broji u desetinama, ako ne i u stotinama hiljada, kompanija iz Bihaća pod nazivom "ČJ" svoje proizvode plasira van BiH, a ljude koji se vrate iz zemalja EU uspješno uvjeri da je povratak kući bio dobar izbor.

Denis Čavkić, suvlasnik kompanije, kaže da je ona svojom organizacijom dokazala kako se u Bihaću može stvoriti nešto pozitivno i konkurentno drugim proizvođačima u Evropi.

"Proizvode prodajemo Austriji i regiji. Imali smo svojih teških i lijepih dana, drago mi je što su oni lijepi u većini. Sretni smo što smo uspjeli, a svaka organizacija mora biti spremna na izazov prilagođavanja situacijama", kazao je Čavkić za Klix.ba.

Izvršni direktor kompanije "ČJ" Dino Čavkić kazao je da je ovaj bh. izvoznik kroz 10 godina stekao 120 partnera, te da su bez obzira na fluktuacije koje su ih pogodile zadržali veliki dio radnika

"Uspjeli smo podići nivo zadovoljstva naših radnika i vratiti određene radnike koji su prije nekoliko godina napustili našu firmu i otišli u zemlje EU. Želimo ostati vodeći na tržištu pogotovo lokalno kao lider koji može odgovoriti svim zahtjevima naših kupaca ujedno vodeći računa da zadovoljimo sve norme koje zahtijevaju zakoni, standardi EU i pokretačka snaga razvoja lokalne zajednice omogućavajući mladim ljudima da dođu u firmu i da se afirmišu kod nas", rekao je direktor Čavkić.

Firma je pokrenuta 1996. godine u jeku euforije nakon kraja rata i vjere u budućnost koju je donio mir.

"Postavili smo mogućnost drugima da ostanu ovdje, rade i zarade sebi za život u onim okvirima u kojima smo to mogli omogućiti. Nažalost, situacija je takva kakva jeste - imamo čisti egzodus iz BiH protiv kojeg se borimo na način da stignemo nivo plata koji je barem u Sloveniji, a pokušat ćemo dati ljudima bolje uslove i bolju platu koliko je u našoj moći", rekao je suvlasnik firme Fadil Čavkić.

Tome svjedoči i jedan od radnika. Jasmin Hasaničević je otišao iz kompanije 2013. godine kako bi probao naći sreću u EU, ali se vratio i nije se pokajao zbog, kako kaže, plate koja je narasla i bonusa zbog dobro obavljenog posla.

Kako su naveli, da bi firma mogla odgovoriti izazovima budućnosti u pogledu servisiranja kupaca i motivisanja uposlenika, pristupilo se uvođenju naprednih organizacionih metoda poput Lean proizvodnje. U narednom koraku će se, najavljuju, izvršiti i značajnija automatizacija procesa.