Nakon žalbi
21

Korigovana ruta brze ceste Sarajevo - Goražde, nema rušenja 20 stambenih jedinica

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici Javnog preduzeća Autoceste i IPSA Instituta u maloj sali gradske uprave Goražde prezentirali su građanima korigovanu rutu brze ceste Sarajevo - Goražde na potezu od izlaza iz tunela Hranjen do Industrijske zone Pobjeda.

Podsjetimo da je grad Goražde nadležan za provođenje postupka eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi puta, a građani naselja Podhranjen kuda prolazi cesta ranije su tražili da se sačuvaju njihovi stambeni i pomoćni objekti, kao i plodno i obradivo zemljište.

''Naravno, prvi idejni projekat po kojem bi se rušilo preko 20 stambenih jedinica nam nije odgovarao i stručnjaci iz IPSA-e i JP ''Autoceste'' su prihvatili naše zahtjeve tako da će novim idejnim projektom stambeni objekti ostati sačuvani. Slijedi izrada glavnog projekta i na bazi toga pozvaćemo još jednom sve građane na prezentaciju projekta", izjavio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Da su korekcijom trase sačuvani svi objekti potvrdio je i Amir Šikalo, šef Službe za građenje JP ''Autoceste'' FBiH.

"Ovom korekcijom svi su objekti praktično sačuvani. Ovo je sada faza idejnog projekta, poslije nje ide faza glavnog projekta, gdje će se sve precizno obraditi i definisati 'u centimetar' kuda trasa ide i koje je konačno rješenje. Autoceste će u narednih pola godine raspisati tender odnosno javni poziv za izradu glavnog projekta, mi se nadamo da će krajem godine ili početkom iduće godine početi projektovanje glavnog projekta", izjavio je Šikalo.

Izradom glavnog projekta doći će se do najboljeg rješenja, smatra i Elvir Alić, predstavnik IPSA Instituta.

"U principu rađen je idejni projekat i u ovoj fazi smo pokušali da iznađemo najpovoljniji položaj u odnosu na lokalnu zajednicu i objekte koji su uz planiranu brzu cestu. U narednim fazama slijede poboljšanja trase, neka mikro pomjeranja u zavisnosti od snimanja postojećeg terena u što će Gradska uprava Grada Goražda biti uključena u sve to i iznaći će se pravo rješenje za sve", smatra Alić.