Privreda
13

Korejci zainteresirani za kupovinu Aluminija, u mostarskoj kompaniji bez komentara

Piše: R. D.
Svako malo pojave se nove informacije o privatizaciji neke kompanije koja je u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a jedna od takvih je najveći bh. izvoznik Aluminij d.d. Mostar. Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) jučer je izjavio da su korejske kompanije zainteresirane za mostarskog diva koji je pred kraj prošle godine bio u vrlo teškoj poziciji.

"Korejske kompanije kontaktirale su nas jer su zainteresirane za privatizaciju Aluminija Mostar. Dobili smo sve podatke od Direkcije za privatizaciju Federacije BiH i od Aluminija. Strani partneri sada to razmatraju. Ništa nije u fazi realizacije, ali interes postoji", kazao je Milinić za Našu TV.

Od kraja prošle godine Aluminij Mostar vodi nova uprava na čelu s Mariom Gadžićem, čiji je poslovni plan revitalizacije ove kompanije dobio podršku vlasnika kapitala, iako je bila razmatrana i opcija stečaja.

Za komentar o potencijalnoj kupovini od korejskih ulagača upitali smo i odgovorne u Aluminiju.

"Mi smo u više navrata iznijeli jasan stav, našu viziju budućnosti Aluminija pa na ovu izjavu nemamo nikakvih ni službenih niti neslužbenih spoznaja, a jedino vlasnici Aluminija Vlada FBiH, Vlada Republike Hrvatske i mali dioničari mogu biti adresa za razgovore koji se dotiču pitanja eventualne privatizacije", kazao je za Klix.ba Darko Juka, direktor odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija d.d. Mostar.