Sarajevo
0

Konferencija o novim evropskim projektima: Ovo je prilika za BiH

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu se danas održala konferencija pod nazivom "Bosna i Hercegovina u Programima Evropske unije: Prilike i izazovi za period 2021.-2027. godine" u organizaciji Direkcije za evropske integracije.

Gianluca Vannini, šef Sekcije iz delegacije Evropske unije u BiH, je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetnog značaja da učestvuje u programima Evropske unije. Učestvovala je i ranije u prethodnom ciklusu i važno je da učestvuje u ovom novom ciklusu koji se odnosi na period 2021.-2027. godine.

"Naš novi program obuhvata aktivnosti na više područja. To su kultura, podrška malim i srednjim preduzećima, zaštita okoliša, civilna zaštita i brojne druge. Među najpoznatijim našim projektima su Erasmus plus, Horizont, kreativna Evropa. Moram reći da mi je jako drago što projekat "Kreativna Evropa" bio uključen i u Sarajevski Film Festival i podržavaju kulturne aktivnosti širom Evrope", rekao je.

Naglasio je da je od izuzetnog značaja i to da Bosna i Hercegovina može aktivno učestvovati u svemu što se dešava u okruženju Evrope. Uz pomoć tih projekata mogu se dobiti važna sredstva i u tom kontekstu važno je što je BiH dobila status kandidata. Istakao je da se radi o bespovratnim sredstvima i grantovima i oni se odnose na razmjenu nastavnog osoblja, dakle profesora, studenata, na podršku organizacijama civilnog društva i građanima općenito.

"To predstavlja priliku za BiH da se uključi u aktivnosti koje se odvijaju na nivou EU koje su otvorene za članice EU i neke zemlje koje još uvijek nisu članice. BiH ima priliku da ostvari uvid kako stvari funkcioniraju i da se navikne na taj rad", poručio je.

Angelina Pudar, šefica odsjeka u sektoru za programe za pristupanje EU je kazala da BiH u ovom ciklusu učestvuje u četiri programa.

"To je program za istraživanje i inovacije, Horison Europe, zatim program u oblasti kulture i audio-vizuelne umjetnosti Kreativna Evropa, zatim Mehanizam civilne zaštite i tu je program Erasmus+ za obrazovanje, obuku i mlade u kojem mi učestvujemo u nekim aktivnostima za međunarodnu saradnju. Potpisani su sporazumi za učešće u još dva programa, to je program jedinstvenog tržišta, njegova komponenta za mala i srednja preduzeća, konkuretnost i održivost malih i srednjih preduzeća i program Fiskalis u oblasti poreske politike. Osim toga BiH i njene institucije razmatra učešće u još šest programa tako da očekujemo da ćemo imati značajno učešće u ovim programima", rekla je.

Amir Hujić, nečalnik odjela za EuUi projekte u VTK BiH, kazao je da program jedinstvenog tržišta je najveći porgram EU za podršku malim i srednjim preduzećima koji je objedinio razne programe iz prošlog perioda kao što je zaštita potrošača, statistika, za poboljšanje zdravstva.

"On se sastoji od šest stubova i za BiH je interesantan stub koji je namijenjen malim i srednjim poreduezćima, za poboljšanje njihove konkurentnosti. Mi iz Evropske preduzetničke mreže smo najveći korisnici u BiH sredstava EU i mi ćemo u ovom peripdu da povučemo milion eura zajedno sa konzorcijem iz RS-a koji će povući isti iznos rsedstava", rekao je.

Maja Arslanagić-Kalajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i direktorica Centra za istraživanje i razvoj UNSA, kazala je da je bitno naglasiti da na UNSA ukupno ima više od 500 aktivnh projrekata.

"Ovdje je govor o projektima EU i tu imamo različite programe. Program Horizont Evropa je tipični naučni-istraživački program koji finansira naučni-istraživački i inovativni rad naših profeora istraživača", istakla je.