Jačanje ekonomije
2

Konferencija "Izazov izvoza" poziva na stvaranje zajedničkog tržište regije za nove prilike

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Našem regionu potrebno je zajedničko tržište koje će stvoriti klimu za nove prilike i investicije te dodatne vrijednosti za svakoga, poručili su učesnici regionalne konferencije "Izazov izvoza - Potreba formiranja jedinstvenog tržišta regiona" koja se danas održava u Sarajevu.

Kako kažu organizatori konferencije, Poslovne novine i Vanjskotrgovinska komora BiH, jedinstveno ekonomsko tržište preduslov je razvoja zapadnobalkanskih ekonomija i mora biti prioritet u ekonomskim i političkim agendama.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić poručio je kako je cilj konferencije da potakne vlade regiona da rastu u interesu poslovne zajednice.

"Jako je važno da smo danas saglasni u tome da je CEFTA region napravio značajan napredak u prethodnom periodu te da se kroz sve sporazume i odluke koje su donijele zemlje u CEFTA regionu desio i veći vanjskotrgovinski posao, veća razmjena i veća poslovna aktivnost. To nam govori da u narednom periodu moramo raditi na formiranju jedinstvenog tržišta u regionu i da je to šansa za sve zemlje. Složili smo se da je Kosovo jednostrano prekršilo odluke CEFTA-e te da je uvođenjem taksi na proizvode iz BiH i Srbije potpuno ove dvije zemlje i dvije privrede izbacilo sa tržišta. BiH je izgubila tržište vrijedno oko 150 miliona KM i stoga očekujemo da se ponovo ta pitanje aktueliziraju te da zapravo pokušamo pronaći rješenje", kazao je Egrlić.

On je dodao kako CEFTA funkcioniše te kako je napravila jako puno dobrih stvari, ali nažalost, kako kaže, primjer Kosova i jednostavnog uvođenja taksi pokazao je da CEFTA nije u mogućnosti u potpunosti vladati situacijom.

"CEFTA nije mogla i nije imala kapacitet da to prevaziđe", prokomentarisao je Egrlić.

Među današnjim panelistima našla se i direktorica projekta "100 najvećih" Alena Ahmetspahić-Kočo.

"Bez digitalizacije društva, bez regionalnog povezivanja i bez radne snage izvoz neće biti toliko uspješan u narednim godinama ako se ova pitanja ne riješe", rekla je Ahmetspahić-Kočo.

Predsjednik Upravnog odbora Komorsko Investicionog Foruma Zapadnog Balkana (KIF) i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež te generalni sekretar Komorsko Investicionog Foruma Zapadnog Balkana Safet Gerxhaliu, također su pokazali interes za današnju konferenciju i teme povezivanja regionalnog tržišta.

"Ovo je jedna od najznačajnijih tema za naše ekonomije, odnosno za našu zajedničku ekonomiju. Imamo mi danas dosta pomaka, ali imamo neke političke odluke koje nas koče i koje su dosta kompleksnije nego što su bile u nekim nestabilnijim vremenima. Nadamo se da će se te stvari brzo riješiti. Vrlo konkretno želimo postaviti kao rezultat jeste da imamo jedinstveno ekonomsko područje u kome kada roba uđe i krene na Horgoš, ona ide do Mostara, Sarajeva ili Drača bez bilo kakvog zaustavljanja. Tri puta više kamiona i robe izlazi sa ovih područja prema Evropskoj uniji nego što je to bilo prije četiri godine. Međutim, sa istom infrastrukturom i komplikovani procedurama to je neodrživo. Naše kompanije od tri do sedam puta više plaćaju logističke troškove nego iste te kompanije u Evropskoj uniji. Nedopustivo je da nam je nekad potrebno od tri do 20 puta više sati za birokratiju i procedure za izvoz robe. Želimo da zaista politika preuzme odgovornost", istakao je Čadež.

Safet Gerxhaliu naglasio je da politika mora biti u partnerstvu s ekonomijom kako bi naša regija bila svijetla tačka u Evropi.

"Svi u regiji pričaju o evropskim integracijama sa političke dimenzije. Mi pokušavamo ekonomske integracije načiniti prioritetom. Evropska unija nastala je povezivanjem ekonomija od 1953. godine. Ali, da bismo bili dio Evrope sa ekonomske dimenzije mi moramo jačati našu saradnju i partnerstvo među našim kompanijama. Naš cilj je da harmoniziramo sve što je potrebno jer mi smo u stoljeću ekonomije, a za ekonomiju vrijeme je novac i u tom kontekstu pokušavamo da budemo glas razuma zajednice. Vrijeme je kad moramo svi, ne trošiti energiju da ukrasimo prošlost, već graditi budućnost. Neka ovo bude apel da politika bude u funkciji ekonomske saradnje regije jer samo tako možemo biti dio Evropske unije, a ne uz populizam koji guši privredu i regiju svaki dan sve više i više", naglasio je Gerxhaliu.

Među današnjim panelistima našli su se i Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata u Briselu, predsjednica Uprave Addiko banke Sanela Pašić, generalni direktor EuroExpress brza pošta Banja Luka Marinko Tomić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić te potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

Kako navode organizatori konferencije "Izazov izvoza", čvršće regionalne integracije donijele bi regionu, prema analizama MMF-a i Svjetske banke, godišnji rast veći od četiri posto, što bi rezultiralo većim nominalnim bruto domaćim proizvodom za 15 do 17 milijardi eura. Kreiranje zajedničkog tržišta u praksi bi značilo da zemlje u regionu imaju zajedničke takse, tarife, fiskalne namete, subvencije za strance, da nema ekonomskih granica, ali i dvostruko više direktnih investicija.

Osim glavne teme na programu konferencije našle su se i teme "Odlazak radne snage - kako bez kvalitetnog kadra održati kontinuirani rast" i "Prednosti digitalizacije društva - naredni koraci".

Svi panelisti složni su kako bi jedinstveno zajedničko tržište uklonilo prepreke trgovini te unaprijedilo rad kompanija, a time i donijelo bolju budućnost građanima.