Privreda
4

Konaković: Kanton Sarajevo je "kičma" svih privrednih procesa u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Kanton Sarajevo je ne samo motor već i kičma svih privrednih procesa u BiH i bilo kakvo ukidanje pondera bi značilo udar na ekonomiju BiH, kazao je premijer KS-a Elmedin Konaković tokom današnje prezentacije Studije "Analiza pozicije KS-a u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza u BiH".

Studiju o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo izradio Ekonomski institut Sarajevo i donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u KS-u te analizu prikupljanja i raspodjele finansijskih sredstava u BiH ostvarenih po osnovu tih poreza.

Smatra da će ravnopravna raspodjela sredstava teško biti postignuta ikada, jer svako ima određene zahtjeve. Kao razlog prezentiranja današnje studije, Konaković je naveo izradu novog zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH.

"Drugi problem je ishitrena reakcija ministrice finansija FBiH Jelke Milićević koja je oštetila nekoliko kantona, a između ostalog i sarajevski. Ukoliko ne povuče Uputsvo, tražit ćemo njenu krivičnu odgovornost, jer nam je ovom raspodjelom ukinuto 5,5 miliona KM. Ministrica se pritom poziva na prijevremene rezultate popisa stanovništva, iako se u zakonu navodi za šta se mogu koristiti preliminarni rezultati, a to nije raspodjela javnih prihoda", pojasnio je.

Uputstvom o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu su, kada su u pitanju kantoni, u odnosu na raniji period smanjeni koeficijenti i time godišnji prihod za Sarajevski za 5,5, miliona KM, Tuzlanski za sedam miliona, Bosanskopodrinjski za 3,4 miliona i Zeničko-dobojski kanton za 4,3 miliona KM, dok je za ostale kantone koeficijent povećan. Jedan od kriterija raspodjele, koji pri tome nosi najviše procenata, jeste broj stanovnika, a za ove kantone sporno je što su uzeti preliminarni rezultati popisa stanovništva.

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Emir Oković istakao je da je Uputstvom ovom kantonu uskraćeno oko 14 posto prihoda, što ima veliki uticaj na sam budžet.

"U zakonu se jasno navodi da se trebaju koristiti statistički podaci, a ne podaci preliminarnog popisa stanovništva, jer u našem kantonu postoji veći broj izdatih zdravstvenih knjižica, nego što je to rezultat popisa", pojasnio je Oković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Sead Kreso, koji je učestvovao u izradi studije kazao je da je ona rađena prema naučnom istraživanju koji u sebi ima osnovu u komparativnom pristupu, a da su kao primjere koristili Njemačku i Švicarsku.

Ukoliko je u pitanju pravedna raspodjela javnih sredstava, dodao je profesor, osnova izračuna treba da bude društveni bruto proizvod koji se agregira u kantonima i Federaciji BiH.

"Dugo vremena stagniramo, a struktura koja se razvija unutar kantona sa svojim ovlastima, iziskuje više novca. Time se stvaraju tenzije, jer nismo fokusirani na stvaranju, već raspodjeli postojećeg", istakao je profesor Kreso.

Koncept koji je predložen u studiji, kazao je, u osnovi je postavljen tako da bi dvije trećine sredstava za fiskalno izravnavanje trebala dati Federacija BiH, a jednu trećinu kantoni.

"Međutim, zakon kaže da 90 posto sredstava za fiskalno izravnavanje daje Kanton Sarajevo. Federacije BiH ne bi trebala osiguravati ta sredstva na način da smanji ono što će raspodijeliti kantonima, već da unutar svojih budžetskih sredstava nađe prostor za ove svrhe", zaključio je profesor Kreso.