Set mjera
22

Kompanije iz autoindustrije apeluju za pomoć zbog posljedica pandemije koronavirusa

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Udruženje ovlaštenih uvoznika i zastupnika automobila pri Privrednoj komori FBiH obratilo se entitetskim premijerima kao i Kriznom štabu za stabilizaciju privrede apelom da se kompanijama u ovom sektoru pomogne.

Oni kažu kako u Bosni i Hercegovini egzistira oko 150 ovlaštenih autokuća, sa procjenom oko 3.000 redovno prijavljenih zaposlenika. Prema njihovim procjenama na ime poreza i doprinosa na plate firme izvrše uplatu otprilike 20. miliona KM mjesečno u BiH.

"Dok pišemo ovu inicijativu, 99% educiranih zaposlenika je trenutno svojim kućama, obzirom na preporuke nadležnih organa u ovoj vanrednoj situaciji, očekujući bolje dane sutra (u pojedinim slučajevima imamo samo određene dežure). Prihodi od prodaje i servisiranja vozila su potpuno stopirani. Mnogi trgovci su ulaganjem u salone i servise zadužili svoje kompanije kod komercijalnih banaka, lager automobila se djelomično finansira iz orbtnih sredstava, ali većim dijelom iz kreditnih ili leasing aranžmana. Rent a Car poslovanje je potpuno hendikepirano i suočavamo se također sa scenarijem da će isti usljed krize izvršavati povrat", navode oni.

Inicijativa ima dva osnovna prijedloga i to hitnu preraspodjelu sredstava za podršku privredi, kako bi zadržali zaposlenike te omogućavanje nastavka poslovanja, poštujući mjere zdravstvene i sigurnosne struke kroz dežurstva, skraćeno radno vrijeme te rad od kuće u segmentima gdje je to moguće.