Privreda
64

Kompanija ZIRA obilježila 18 godina postojanja u BiH

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom Uniticu predstavljena uspješna poslovna priča kompanije ZIRA, koja djeluje u oblasti softver inženjeringa i informacionih tehnologija s već dokazanim rezultatima i značajnim potencijalima za širenje.

Ovim povodom je promovirana i inicijativa za osnivanje i promoviranje regionalnog "IT Competence Center".

Cilj osnivanja IT Competence Centra je da omogući domaćim IT stručnjacima da preuzmu vodeću ulogu u domeni pružanja novih tehnologija, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Putem zajedničkog centra, omogućilo bi se domaćim IT stručnjacima da uspješno vladaju svakodnevnim tehnološkim izazovima i daju svoj aktivan doprinos razvoju našeg društva. ZIRA je ugostila svoje partnere i organizacija sa kojima ima dugogodišnju saradnju:

-Telekom operateri BH Telecom i Avea Turkey koji su iz perspektive ZIRA klijenata podijelili svoja iskustva o dostignućima mladih IT talenata i generalno o poslovanju sa ZIRA-om;

  • Lokalni i regionalni predstavnici međunarodne korporacije Oracle, kao jedan od ključnih i dugogodišnjih partnera firme ZIRA;
  • BIGMEV-a, Centar za uspostavljanje strateške saradnje između Bosne i Hercegovine i Turske na principu reciprociteta, gdje je ZIRA u sklopu ove organizacije predstavila svoja iskustva o proširenju poslovanja prema turskom tržištu
  • Predstavnici BIT Alijanse, Bosansko-Hercegovačko udruženje IT kompanija, čiji je ZIRA jedan od suosnivača. BIT Alijansa je također predstavila ciljeve i planove ovog udruženja.

Kao društveno odgovorna kompanija, BIT Alijansa je u suradnji sa International University of Sarajevo (IUS) i International Burch University (IBU) inicirala projekte saradnje i uključivanja akademske zajednice u istraživačke i ekonomske tokove.

Cilj ove saradnje je omogućavanje relevantnog stručnog usavršavanja budućih inženjera, kao i zadržavanje ovog visoko deficitarnog stručnog kadra u Bosni i Hercegovini.

Firma ZIRA je takođe ovim događajem obilježila i prvu godišnjicu rada na turskom tržištu kroz firmu ZIRA Istanbul. Turski uposlenici ZIRA Istanbul, koji su već angažovani na projektima unutar renomiranih telekom operatera u Turskoj kao što su Turk Telekom i Avea, te su prepoznati u zajednici kao IT stručnjaci, su razmjenili svoja iskustva i dostignuća sa svojim bosansko hercegovačkim kolegama.