Na ulazu u grad
136

Ko će se obogatiti i koliko kupovinom/prodajom zemljišta poslovne zone kod Zenice?

E. M.
Pogled na poslovnu zonu Zenica-jug (lijevo) (Foto: E. M./Klix.ba)
Pogled na poslovnu zonu Zenica-jug (lijevo) (Foto: E. M./Klix.ba)
Poslovna zona Zenica jug uskoro bi trebala imati prve investitore, ali realizacija projekta ove poslovne zone za dio vijećnika ujedno predstavlja i štetu za grad Zenicu. Jedan od njih je i SDP-ov Amel Šišić koji je o tome javno govorio.

Godinama unazad vijećnici Stranke demokratske akcije (SDA) Zenica ukazivali su na brojne malverzacije u vezi s prodajom zemljišta na lokalitetu Zenica jug, no kao opozicija nisu mogli direktno i utjecati na rješavanje problema.

Planovi su usvojeni, kao i budžet iz kojeg će biti izdvojena sredstva za infrastrukturu, ali, tu i jeste problem.

Vijećnik SDP-a Amel Šišić bio je suzdržan pri odluci o ulaganja grada u poslovnu zonu, kao i vijećnici SDA. A razlog toga se krije u načinu prodaje, investiranja i cijeni zemljišta nakon toga.

"Ja nisam protiv razvoja grada, ali sam protiv načina na koji se to radi jer smatram da će Grad izgubiti blizu 10 miliona KM. U Budžetu grada Zenica je u ovoj godini predviđen iznos od 3.430.000 KM za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni. Na ovaj način će Grad Zenica prodati zemljište pa izgraditi infrastrukturu. Nakon što grad izgradi infrastrukturu, cijena zemljišta će porasti duplo u odnosu na cijenu za koju kupe investitori”, kazao je Šišić, aludirajući na to da će duplo zaraditi oni koji prvi kupe zemljište od grada.

Ističe da je procedura trebala ići prvo izgradnjom infrastrukture, a zatim prodajom zemljišta po cijeni kojom bi se inkasiralo duplo više u budžet Grada Zenice.

Poslovna zona Zenica-jug s gornje strane kružnog toka (Foto: E. M./Klix.ba)
Poslovna zona Zenica-jug s gornje strane kružnog toka (Foto: E. M./Klix.ba)

"Usvojena je odluka o prodaji zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica-jug, a početna cijena zemljišta je 135KM/m2. Ukoliko gradonačelnik Fuad Kasumović smatra da je ovo dobra cijena po kojoj se prodaje gradska zemlja, zašto nije svoju zemlju prodao po cijeni po kojoj prodaje gradsku, a parcele se nalaze jedna pored druge?”, pita Šišić te dodaje:

"Simptomatično je i to da je komisija koja je bila zadužena za izgradnju infrastrukture dobila nalog da izradi nacrt odluke o prodaji, a mi smo istu dobili u prijedlogu čime smo isključili javnost iz ovog postupka."

U izjavi je naglasio da je ovo klasični primjer kako su nastajali poslijeratni profiteri u BiH.

"Ovo je klasični primjer kako su nastajali poslijeratni profiteri i milioneri u Bosni i Hercegovini. Ima ovdje još nekih nelogičnosti. Obratite pažnju ni na uređenje korita rijeke Bosne u Poslovnoj zoni. Krenulo se s uređenjem korita sa južne strane zone, a prodaje se zemljište i počinje izgradnja zone na sjevernom dijelu. Stičem utisak da smo na potpuno pogrešan način, zbog različitih partikularnih interesa ušli u realizaciju najznačajnijeg projekta za Grad Zenicu", istakao je Šišić.