Razgovori o saradnji
22

Klix.ba na poslovnom samitu u Kazahstanu: Naši privrednici osvajaju veliko i bogato tržište

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Prvi poslovni samit zemalja Zapadnog Balkana i Kazahstana održava se naredna tri dana u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana. Uz brojne privrednike dešavanjima u Astana International Financial Centru (AIFC) prisustvuju i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Uz AIFC samit organizira Asocijacija Berkut, poznata po unapređenju saradnje Kazahstana i zemalja naše regije te Ambasada Republike Kazahstan u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske, veliki je prijatelj prvog predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbayeva, a u pozdravnom govoru prisjetio se prvih susreta s njim.

"Kazahstan vam je kao od Portugala pa sve do Ukrajine, a dovoljno je reći da sve što ima Mendeljejeva tablica ima Kazahstan i to u količinama dovoljnim za eksploataciju. Ova zemlja otvorena je za saradnju svim prijateljskim zemljama svijeta, a posebno je vidljiv njihov ljudski potencijal. Hiljade mladih Kazahstanaca išlo je u najrazvijenije zemlje svijeta na studije", izjavio je Mesić koji je i počasni član Asocijacije Berkut.

Kazao je kako mnogi u Evropskoj uniji misle da je dovoljno sarađivati samo s evropskim zemljama i Amerikom, ali da to nije istina te da treba sarađivati sa svima.

"Budući da sam ja oduševljen onim što je dosad učinio Kazahstan te kako na njihovoj strani postoji volja za saradnju s cijelom našom regijom i veliki potencijal, tako je na vama privrednicima da saradnju i ostvarite", zaključio je Mesić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom obraćanju kazao je kako između dvije države i dva naroda postoji dobar odnos, ali da je, prema njegovom mišljenju, potreban jedan novi smjer, a da je on prije svega na poslovnom planu.

"Dragi privrednici, mi iz Grada Sarajeva ćemo u kapacitetima koje imamo moći da vas ohrabrimo da investirate, jer zaista pravi put je da mi iz javnog sektora jačamo vas iz realnog", kazao je Skaka.

Ajdar Kazibaev, izvršni direktor AIFC-a, za Mesića je kazao da je "legenda svjetskog nivoa" te da je njima čast da je i on ovdje.

"Za nekoliko godina mi smo postali poslovni centar ovog dijela Evrope, a vi ste uvijek podržavali našeg prvog predsjednika Nazarbajeva, koji je bio začetnik ove ideje. Jako nam je žao što iz Nur-Sultana nema nijedan direktan let u neki od glavnih gradova zemalja vaše regije. Mi učestvujemo u projektu "Otvoreno nebo" i uz podršku Asocijacije "Berkut" nadam se da ćemo uspjeti izlobirati jedan takav let", kazao je Kazibaev.

Amel Dizdarević, počasni konzul Republike Kazahstan u BiH i predsjednik Upravnog odbora Asocijacije Berkut, naglasio je brojne mogućnosti saradnje privrednika iz naše regije i Kazahstana, posebno u energetskom sektoru, medicini, preradi i proizvodnji hrane, namjenskoj industriji, transferu znanja, turizmu i sportu...

"Kazahstanski investitori Bosnu i Hercegovinu vide kao ulazna vrata u Evropu i prijateljsku zemlju, a glavni cilj naše asocijacije je povezivanje privrede Kazahstana i regije zapadnog Balkana", izjavio je Dizdarević.

Mirza Hurem, predsjednik Skupštine Asocijacije "Berkut", najavio je otvorenje ureda ove organizacije u centrali AIFC-a u Nur-Sultanu.

"Mi smo platforma za integraciju naše privrede s Kazahstanom i AIFC-om, jer je Berkut jedini njen član iz regije", kaže Hurem.

Od privrednika iz Bosne i Hercegovine samitu u Nur-Sultanu prisustvuju Muhamed Hubanić (Pobjeda Rudet), Senad Tašaković i Senada Spahić (Energoinvest), Almir Badnjević (Verlab), Damir Muhić (MS&Wood i Standard Furniture Factory), Nemanja Vasić, Ahmet Egrlić i Šejla Delić (Vanjskotrgovinska komora BiH), Dario Šimić (Klix.ba), Rusmir Hrvić i Vedad Halilović (AS Holding), Admir Fazlić (Baupartner), Eldin Hadžiselimović (ASA Prevent), Ivica Ćurić (JP Autoceste FBiH)...