Uručeno 38 stipendija
166

Klika podržava studente u nastavku njihovog poslovnog puta

M. P.
Stipendisti Klika Fondacije
Studenti završnih godina Univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci, njih 38, dobitnici su stipendija koje je ove godine odlučila da podijeli Klika, jedna od najjačih IT kompanija u našoj zemlji. Kako je kazao direktor Klike Edin Deljkić stipendije predstavljaju suštinu koncepta Klika Foundationa.

Ovaj koncept, pojasnio je, uspostavili su prošle godine, a u sklopu Fondacije imaju nekoliko različitih društveno – odgovornih i korisnih projekata.

"Jedan od projekata je da naši uposlenici na mjesečnom nivou izdvajaju određena sredstva za pomoć ljudima u neke humanitarne svrhe, za liječenje djece i slično. Drugi dio je razvoj besplatnih aplikacija za zajednicu, a treći je stipendiranje apsolvenata sa univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci. Primijetili smo da se većina društveno – odgovornih kompanija bave isključivo svojim sektorom, a mi smatramo da kao kompanija moramo djelovati van IT-ja. Stoga smo odlučili da stipendije ne dodjeljujemo samo studentima sa IT-ja, nego studentima sa svih fakulteta", pojasnio je Deljkić.

Stipendije su dobili studenti sa 23 fakulteta u Sarajevu i 15 u Banjoj Luci, a od preko 300 prijava, njih 38 je dobilo stipendiju od hiljadu KM jednokratno.

"To su studenti koji su prošli kvalifikacije. Nismo gledali samo prosjek, već smo tražili studente koji su poduzetni, koji su radili tokom fakulteta, volontirali, angažovali se na nekim projektima, studenti koji su već na fakultetu počeli da grade karijeru. Ova jednokratna stipendija od hiljadu KM je naša podrška da iskoriste period nakon završetka fakulteta da se pripreme za tržište rada", kazao je Deljkić.

Plan je da Klika svake godine dodjeljuje ovakve stipendije, ali i da prate kako napreduje karijera svih stipendista, te da stvore zajednicu Klikinih stipendista. Deljkić kaže kako im je plan da kroz ovaj program pruže neki vid mentorstva stipendistima, u vidu savjetovanja i pomoći u pripremi za njihov prvi posao.

"Nema bolje investicije od ulaganja u obrazovanje. Formalno obrazovanje je izuzetno bitno jer daje vrijednost pojedincima, a oni to vraćaju cjelokupnoj ekonomiji i budućem razvoju. Kao IT kompanija, koja razvija softvere za renomirane kompanije širom svijeta, razvojem programa stipendiranja u okviru koncepta Klika Fondation želimo pružiti podršku budućim liderima naše zemlje", poručio je Deljkić.

Rajko Kecman, apsolvent na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, jedan je od stipendista, a kako je kazao, potrudit će se da ovu stipendiju iskoristi na najbolji mogući način.

"S obzirom na to da sam pri kraju školovanja, mnogo će mi značiti za nastavak, a potrudit ću se da novac od stipendije iskoristim prvenstveno u cilju nekog istraživanja. Osvajao sam ranije neke nagrade za biznis planove, tako da će mi ovo dobro doći za dalji razvoj u tom smislu", kazao je Kecman.

Da je ovaj potez itekako za pohvalu kazala je i Selma Škripić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, jedna od stipendistica, koja je istakla i kako ova stipendija nije samo finansijska podrška, već nešto mnogo važnije, a to je "osjećaj da je vaše zalaganje negdje prepoznato, kao i nada da će u budućnosti taj isti kvalitet biti uvažen i respektovan kroz poslovne prilike".

"Kompanija Klika je dodjelom ovogodišnjih stipendija podržala kvalitet, znanje i obrazovanje i svim dobitnicima dala vjetar u leđa da u budućem naučnom napredovanju budu još uspješniji, ali i svjesniji odgovornosti koju nose kao akademski obrazovani članovi društva. Samo sa savjesnim građanima, obrazovanim kadrom iza čijih diploma stoji i zanje, a ne samo zvanje, uz podršku ovakvih fondacija i kompanija, naša država zaista može prosperirati i pružiti sigurnu i perspektivnu budućnost mladima", kazala je Škripić.

Klika Fondation program stipendiranja je izraz vjere u stvaranje društva znanja i prosperiteta, ali i vjere da su stipendisti faktor promjena i pokretačka snaga koja gradi bolju stvarnost i osigurava bolju budućnost BiH.