|

Klas izvozi maline u Japan

Klas izvozi maline u Japan
280
F
FENA
29.1.2015. u 10:58
58
komentara
280

dijeljenja
Klas izvozi  maline u Japan
Bosanskohercegovačka prehrambena industrija "Klas" d.d. Sarajevo realizira izvoz 20 tona malina, koje će se naći na visokozahtjevnom tržištu Japana.
Prilikom konačnog odabira malina naročita pažnja se posvećivala samom kvalitetu, kao i kontroli na sadržaj pesticida. U oba slučaja "Klasove" maline su se pokazale najboljim, saopćeno je iz te kompanije.

Izvoz za Japan realizira se u saradnji sa kompanijom Crop’s.

"Klas" je prošle godine otkupio 665 tona malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća od domaćih proizvođača, vrativši se uspješno u posao otkupa voća. Sve količine su plasirane za izvoz. "Klasove" maline ispunile su visoke standarde kvaliteta zahtjevnih tržišta, kao što je tursko, gdje je izvezeno 50 tona malina i 10 tona šumskih borovnica, ali i standarde kvaliteta jednog od najpoznatijih svjetskih prehrambenih brandova, francuskog Danonea.

- Svjesni smo naših kompetencija i komparativnih prednosti. Ovo je još jedan dokaz da su bosanskohercegovačke maline među najboljima na svijetu, te da bi proizvidnja i prerada malina i ostalog jagodičastog voća trebala zadobiti posebnu pažnju u razvoju cijele prehrambene industrije. Upravo je 'Klas' primjer da domaći brandovi mogu biti bolji od žestoke konkurencije koja vlada na globalnim tržištima. Stekli smo povjerenje kooperanata i farmera, jer su isplate za otkupljene količine malina i drugog voća realizirane odmah po isporuci - riječi su Rusmira Hrvića, direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ove godine, plan je uspostava saradnje sa oko 800 domaćih kooperanata, u cilju uspostave strogih mehanizama kontrole uzgoja, što bi trebalo rezultirati otkupom 1.000 tona visokokvalitetne maline.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...