Privreda
0

Kipar i Malta uveli euro

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kipar i Malta uveli su tačno u ponoć 1. januara euro u nadi da će jedinstvena evropska valuta donijeti koristi njihovim privrednicima, ali i strahujući od mogućih poskupljenja.

Ulaskom Kipra i Malte eurozona se proširila s 13 na 15 zemalja članica Evropske unije koje zajedno imaju 320 miliona stanovnika. U januaru 2009. pridružit će im se i Slovačka. Slovenija je kao prva od novih zemalja članica euro uvela 1. januara 2007.

Malta je prelazak na euro obilježila velikim vatrometom u luci u Valetti, a Kipar proslavom u ministarstvu finansija. Dužnosnici dviju zemalja, koje su u Evropsku uniju ušle 2004., očekuju da će uvođenje eura donijeti koristi njihovim privredama.

Malta, koja je zbog ulaska u eurozonu morala ukinuti svoj status fiskalnog raja, ali je ipak sačuvala privlačan fiskalni režim, očekuje da će euro ubrzati preobrazbu njezine privrede prema uslugama u industriji i visokoj tehnologiji.

Euro bi trebao privući strane ulagače i na Kipar, potaknuti privredni rast te povećati monetarnu stabilnost. Osim toga, turizam, ključni sektor na tom otoku, trećem po veličini na Mediteranu, privlači mnogobrojne Evropljane, koji više neće morati plaćati proviziju za mijenjanje valute. Kiparski predsjednik Tassos Papadopoulos nada se da će nova valuta pridonijeti i ujedinjenju Kipra, podijeljenom od turske invazije 1974.

Stanovnici Kipra i Malte strahuju, međutim, od vala poskupljenja. Nedavno provedeno ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da 70 posto Kiprana smatra da će euro rezultirati rastom inflacije. Kiparska središnja banka tvrdi suprotno. Kiparska vlada obećala je da će pozorno pratiti fluktuacije cijena, a njihovo namještanje kažnjivo je zatvorom.

Malteška vlada potpisala je s uvoznicima 12 sporazuma o stabilizaciji cijena za razdoblje od oktobra 2007. do marta 2008. koji pokrivaju 6.700 proizvoda i usluga, prenose agencije.