Privreda
45

Kavazović otvorio Sarajevo halal forum: Halal zagovara zdravu hranu i važan je za sve ljude

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Halal je ono što je dozvoljeno, što je dobro. To je istovremeno i ponašanje i stav i namjera i djelo", kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na svečanom otvaranju Sarajevo halal foruma 2014.

Treću godinu zaredom Agencija za certificiranje halal kvalitete organizuje Sarajevo Halal Forum 2014. Forum je u najvećoj mjeri posvećen temama koje imaju određene implikacije na halal u regiji jugoistočne Evrope.

"Halal je ono što je dozvoljeno, što je dobro. To je istovremeno i ponašanje i stav i namjera i djelo. Halal nije važan samo za muslimane već za sve ljude jer zagovara zdravu i čistu hranu, halal zaradu i ekonomično upravljanje životnim resursima", poručio je reis Kavazović, koji je svečano otvorio Sarajevo halal forum 2014.

Prema njegovim riječima, BiH je među zemljama koje izgrađuju i unapređuju halal standard.

"To je rezultat sistematičnog rada Islamske zajednice u BiH i njene Agencije za certificiranje halal kvalitete", kazao je Kavazović.

Podsjetio je na to da je Agencija od osnivanja do danas uspjela izgraditi povjerenje i kod proizvođača i potrošača.

"Radosni smo što se i naša država, preko svojih institucija uključila u ovaj veliki posao i demonstrirala spremnost da sarađuje sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete, a u interesu svih njenih građana", kazao je Kavazović.

Pojasnio je da "smo svjedoci da sve veći broj muslimana kako sa prostora Jugoistočne Evrope tako i turisti iz islamskog svijeta, čiji se broj povećava iz godine u godinu, ima potražnju za halal proizvodima".

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić kazao je u obraćanju da Agencija za certificiranje halal kvalitete treću godinu zaredom organizuje Halal forum u Sarajevu sa namjerom da se domaća i međunarodna javnost upozna sa aktuelnim kretanjima unutar halal industrije.

Na Forumu će biti 21 izlaganje, a podijeljen je u dvije sesije.

Na svečanoj ceremoniji je uručen i halal certifikat firmi koja je prva u Evropi po proizvodnji halal hrane za ribe.