Privreda
0

Kamočaji: Sektor za zapošljavanje u FBiH je na koljenima

FENA
Igor Kamočaji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Kamočaji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Okrugli sto o temi "Aktivne politike zapošljavanja u Kantonu Sarajevu" predstavlja prvi proces razgovora između aktera Službe za zapošljavanje KS i šire društvene političke zajednice, upravo iz razloga što je alarmantna činjenica da je u KS nezaposleno 72.800 osoba, izjavio je danas direktor JU Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji u obraćanju učesnicima okruglog stola.

"Aktivne politike predstavljaju jednu od mjera sveukupnih aktivnosti koje provodi naša služba u saradnji s resornim ministarstvima KS kako bi se u procesu posredovanja između nezaposlenih i poslodavaca smanjila stopa nezaposlenosti", objasnio je Kamočaji.

Dodao je da je najveći broj nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom te da više od 60 posto nezaposlenih čine žene.

"Svrha i cilj Službe za zapošljavanje KS je posredovanje s poslodavcima. Da ne bi bili slijepi posmatrači, želimo razgovarati o mjerama. Broj nezaposlenih se ne može riješiti u jednoj godini", pojasnio je.

Prema njegovim saznanjima, niko u KS nije na metodološki način pristupio anazili ispitivanja tržišta rada te upitao poslodavce kakav kadar im treba.

Dodao da je Sektor za zapošljavanje na koljenima, kako u KS, tako i u Federaciji BiH.

"Želimo analizirati da li su programi aktivnih mjera zapošljavanja koje je donijela Vlada KS uspješni. Koliko do sada vidimo, nije uspješno, jer bi imali manje nezaposlenih", kazao je on.

Dodao je da danas postoje ogromni nameti u Službi zapošljavanja KS u smislu karitativnih usluga, jer više od 52.000 nezaposlenih u KS koristi zdravstvenu zaštitu koju im plaća služba.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a Muamer Bandić kazao je da je u predhodnom periodu Služba za zapošljavanje KS kroz mjere Programa podsticaja zapošljavanja mladih kadrova, zajedno s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i raseljane lica te Ministarstvom za privredu osmislilo program mjera zapošljavanja koje je usvojila Vlada KS.

"U tom programu su bile četiri mjere zapošljavanja, a to su Zlatne značke, pripravnici, prekvalifikacija i dokvalifikacija te javni radovi", objasnio je Bandić.

Predsjednik Privredne komore KS-a Kemal Grebo kazao je da je održavanje okruglog stola samo ublažavanje problema koji je prisutan u sektoru za zapošljavanje, jer bi zapošljavanje trebalo biti glavni cilj vladajućih struktura koji nikada nije definisan.

On je također kazao da se broj nezaposlenih osoba i dalje povećava jer nije donijeta nikakva strategija niti izgrađene institucije i sistem.

Grebo je podcrtao da prioritet mora da bude razvoj industrije, a industrija u KS učestvuje otprilike oko 13 posto u stvaranju ukupnog prihoda privrede KS. Prema podacima Agencije za statistiku u BiH u maju su bile registrirane 547.393 nezaposlene osobe.