Privreda
25

Kako spremno dočekati otvaranje tržišta električne energije?

Klix.ba
Bosna i Hercegovina je 2006. godine ratifikovala Ugovor o osnivanju energetske zajednice Jugoistočne Evrope, te time prihvatila primjenu direktiva Evropske unije o tržištu energije, zaštiti okoline, poboljšanje energetske efikasnosti, konkurenciji i obnovljivoj energiji po vremenskom rasporedu utvrđenom Ugovorom.

Zemlje potpisnice tog Ugovora se obavezuju da između sebe uspostave zajedničko tržište električne energije koje će funkcionisati po standardima i pravilima tržišta energije Evropske unije sa kojim će se integrisati.

Saglasno državnom sporazumu sa Energetskom zajednicom 01.01.2015. godine tržište električne energije u BiH bit će otvoreno za sve kupce, uključujući i domaćinstva. To znači da će svaki kupac biti u mogućnosti kupiti električnu energiju na tržištu od snabdjevača po vlastitom izboru. U BiH trenutno ima 24 registrovana snabdjevača.

Ponukan otvaranjem tržišta električne energije, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis kao dio svojih redovnih aktivnosti proveo je anketu među posjetiocima portala Energis.ba o otvaranju tržišta električne energije u BiH s ciljem procjene spremnosti i informiranosti građana o otvaranju tržišta električne energije u BiH te o radu nadležnih organa i institucija na pripremi stanovništva za ovu značajnu promjenu.

Da li je BiH spremna za otvaranje tržišta električne energije?

Na pitanje "Da li ste do sada upoznati sa pripremama za otvaranje tržišta električne energije u BiH od 1. januara 2015. godine?" 33,75% građana je odgovorilo da je upoznato, dok ostalih 66,25% građana nisu upoznati ili nisu nikad čuli za otvaranje tržišta.

Nameće se pitanje zašto niko iz nadležnih institucija nije napravio javnu kampanju na državnom nivou s ciljem da se podigne svijest i upoznaju građani o otvaranju tržišta električne energije u BiH?

Ponukani mogućim sankcijama Energetske zajednice zbog neispunjavanja međunarodno preuzetih obaveze BiH, ispitanicima je postavljeno pitanje: "Da li očekujete da će Bosna i Hercegovina ispuniti obaveze iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice do 1. januara 2015. godine kako je to planirano?" samo 8,75% ispitanika je odgovorilo sa "Da, u potpunosti", dok je 55% ispitanika odgovorilo sa "Da, djelimično“ i 36,25% sa "Ne". To je ilustracija nivoa povjerenja građana u institucije BiH.

U kojem pravcu idu cijene električne energije u BiH?

Predstavnik Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK, na pres konferenciji naveo je kako će cijene električne energije ovisiti o sposobnosti kupca da ugovori povoljan paket, no da je nerealno očekivati da će doći do pada cijena električne energije. Građani su skeptični po pitanju cijena električne energije te 25% njih smatra da će doći do povećanje cijena električne energije, dok 50% građana vjeruje da će u BiH konačno biti tržišno konkurentne cijene, a ostalih 25% vjeruje da će cijene ostati iste.

Radi smanjenja troškova električne energije, 68,75% građana bi promijenilo snabdjevača ukoliko bi dobili bolje cijene električne energije od nekog drugog snabdjevača. Od ukupno ispitanih građana samo 7% njih je zadovoljno trenutnim snabdjevačem i ne bi ga mijenjali, dok 22,50% od ispitanih ne bi mijenjali snabdjevača jer ne žele da rizikuju opskrbu električnom energijom.

Rezultati ankete jasno ukazuju na: • neophodnost provođenja sveobuhvatnih kontinuiranih aktivnosti na obavještavanju korisnika, kako domaćinstava tako, još značajnije, privrednih subjekata o svim elementima otvorenog tržišta; • neophodnost predstavljanja registrovanih snabdjevača električnom energijom kao mogućeg alternativnog izbora za građane;

• neophodnost predstavljanja i objašnjavanja uloge i značaja brokera na tržištu električne energije, saopćeno je iz Energisa, Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti.