Privreda
67

Kako do najbolje plaćenog radnog mjesta?

Nedavno je objavljena vijest o pokretanju BIT Campa, šestomjesečnog intenzivnog kursa za osobe koje žele savladati tehnike programiranja i zaposliti se u jednoj od vodećih BH IT kompanija.

BIT Camp je namijenjen ljudima koji su sposobni i žele postati software developeri bez obzira na trenutno znanje ili zvanje.

Otkako je otvoren konkurs za upis polaznika, na adresu BIT Campa je stiglo preko četiri stotine prijava.

"Izuzetno prijatno smo iznenađeni odzivom, a posebno nas raduje činjenica da se na BIT Camp prijavljuju ljudi između 16 i 40 godina. Među kandidatima koji su uspješno ispunili našu on-line formu su diplomirani pravnici, psiholozi, ekonomisti, mašinci kao i studenti različitih fakulteta. Drago nam je vidjeti da je poruka koju šaljemo ispravno shvaćena - svi koji svoju budućnost vide u IT struci su dobrodošli!", izjavila je izvršna direktorica BIT Alijanse, Zana Karkin.

Kako bi zvanje programera približili svima koje ovaj poziv zanima, BIT Alijansa će početkom oktobra organizovati događaj "Dani otvorenih vrata BIT Campa". Cilj događaja je povezati profesionalne software developere koji su trenutno zaposleni u IT kompanijama sa svim osobama koji su zainteresovane za IT industriju.

"Želimo dati priliku budućim IT-evcima da razgovaraju s najboljim ekspertima iz IT struke danas u BiH", izjavio je Demir Selmanović, development menadžer kompanije DevLogic.

Dani otvorenih vrata će se održati u holu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, i to 1. oktobra sa početkom u 17:00 sati. Svima onima koji bi se željeli dodatno raspitati o struci, ili upoznati sa vodećim IT kompanijama u BiH, njihovim ekspertima i tehnologijama koje koriste, savjetujemo da ne propuste ovaj događaj. Imati ćete mogućnost da iz prve ruke doživite BIT Camp, te da prisustvujete nekim od zanimljivih predavanja koja će prvih 25 studenata BIT Campa slušati.

IT struka je danas vrlo popularna, kako u svijetu, tako i u BiH, i malo je zvanja koja su tako tražena kao zvanje software developera ili informatičara. U Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan software developer bez zaposlenja. IT industrija u BiH je dovoljno snažna da uposli svakog ko zna i želi raditi, a ukoliko tome dodamo i činjenicu da je prosječna plata softver developera 2 do 3 puta veća od prosječne plate u BiH, jasno je da je ovo jedan od najatraktivnijih poziva danas.

Podsjećamo da je u toku upis u prvi ciklus BIT Campa, a za svih 25 polaznika je obezbijeđena stipendija u iznosu od 7.000KM. Pored toga, BIT Alijansa je donijela odluku da polazniku koji ostvari najbolje rezultate na prijemnom ispitu ponudi besplatno pohađanje BIT Campa.