Dolazak na godišnji odmor
436

Kako dijaspora ekonomski jača Tuzlu: Na dobitku aerodrom, taksi prijevoznici, ugostitelji...

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Ukidanje pandemijskih mjera, posebno u zemljama Evropske unije, ove godine je dovelo do znatnog povećanja dolazaka bh. dijaspore na područje Tuzlanskog kantona, a naročito Tuzle.

Ekonomske benefite od toga su osjetili svi – od aerodroma, preko taksi prijevoznika, rent-a-car agencija, ugostitelja, hotelijera, frizera, stomatologa...

Naime, bh. državljani koji su za boljim sutra otišli u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Nizozemsku, Švicarsku, Belgiju, ali i Sjedinjene Američke Države, ovogodišnji ljetni odmor masovno su odlučili provesti u svojoj domovini. To im je omogućila relaksacija, odnosno potpuno ukidanje pandemijskih mjera koje su ranije bile na snazi u državama u kojima žive i rade.

Znatan broj bh. dijaspore ovih ljetnih mjeseci slio se i na područje Tuzlanskog kantona, posebno Tuzle. U većini slučajeva, njihova priča počinjala je od Međunarodnog aerodroma u Tuzli, gdje su sletjeli na bh. tlo. Kako nam je potvrđeno iz ove zračne luke, protekle mjesece obilježilo je povećanje broja putnika.

"Dolazak naše dijaspore, ali i drugi vidovi turističkog putovanja značajno utječe na povećanje prometa. Za sedam mjeseci ove godine, u odnosu na 2021. povećanje broja prevezenih putnika je za 30 posto, a ono bi bilo znatno veće da je Njemačka pandemijske mjere ukinula ranije, a ne 10. juna, kao što je to bio slučaj", kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Vožnja taksijem do mora

A nakon odlaska sa putničkog terminala tuzlanskog aerodroma, veliki broj građana s inozemnom adresom stanovanja odlučio se za višednevno iznajmljivanje automobila u nekoj od rent-a-car agencija.

"Iz našeg iskustva, u ljetnim mjesecima koji su udarni za odmor, s dolaskom dijaspore dolazi i do značajnog povećanja posla u našoj oblasti. Rent-a-car agencije u tim mjesecima i ostvaruju najveće prihode", kazali su nam iz rent-a-car agencije Magus.

Zadovoljno rukama trljaju i taksi prijevoznici, čiji se obim posla s dolaskom dijaspore povećao i do 50 posto.

"Mora se biti realan, ali period godine u kojem nam dolazi dijaspora je dobar i tada svi imaju novca. Obim posla u taksi prijevozu pojačan je između 35 i 50 posto. Oni (dijaspora, op.a) su se u određenim slučajevima znali počastiti i na način da nas pozivaju da ih odvezemo na more ili na neku drugu destinaciju", ističe za Klix.ba predsjednik Udruženja Tuzla taxi Neim Husić.

Porodični dolasci na panonska jezera

Da je bh. dijaspora doprinijela uspješnosti ljetne sezone u Tuzli, potvrđuju nam i iz Gradske turističke zajednice. Kako navode, na području grada soli, u sezoni 2022. godine zabilježen je porast ukupnog broja gostiju i noćenja, tako da u odnosu na 2021. imaju više od 50 posto turista te su otprilike 95 posto od brojki ostvarenih u 2019. predpandemijskoj godini.

"Svakako da u strukturi gostiju i posjetilaca panonskih jezera i Tuzle prednjače Bosanci i Hercegovci, dok je u strukturi stranih gostiju veliki broj posjeta iz Srbije i Hrvatske, a gosti iz zemalja Evropske unije najvećim dijelom su bh. dijaspora. Ovome u mnogome doprinosi Međunarodni aerodrom Tuzla, koji omogućava lak i dostupan promet sa nekolicinom destinacija širom Evrope. Prema informacijama koje dobijamo od klijenata koji se za različitu vrstu informacija i asistencije obraćaju u naš Turistički ured, primjetan je trend među porodicama iz dijaspore koje provode svoje godišnje odmore u Tuzli, da su sve više i sami korisnici usluga privatnog smještaja, kao i da u velikom broju borave na panonskim jezerima", kaže nam Amra Jaganjac, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Tuzle.

Uz hotelijere, ekonomske benefite osjetili su i vlasnici ugostiteljskih objekata, odnosno kafića i restorana, a iz njih nekoliko nam je potvrđeno da im je bh. dijaspora u ljetnim mjesecima promet povećala i do čak 70 posto.

Također, pružanje usluga je pojačano i kod stomatologa te frizera, a do slobodnog termina teže se dolazilo i u salonima za njegu kože i noktiju, ali i u auto servisima.