Poljoprivredna revolucija
176

Kad se trud isplati: Zdrava hrana sa imanja Mirvića nadomak Goražda

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Mahir Mirvić iz mjesta Kopači kod Goražda na svom imanju bavi se uzgojem poljoprivrednih dobara zahvaljujući kojima proizvodi hranu za vlastite potrebe.

A na imanju Mirvića u Kopačima kod Goražda obilje je domaćih proizvoda. Godina je bila izdašna, a ovaj vrijedni mladić iskoristio je svaki pedalj zemlje, pa pored redovnog posla, uspijeva proizvesti hranu za vlastite potrebe, a višak proizvoda među kojima su primamljivi ajvari, pekmezi i slatka, uglavnom ponudi i drugima.

"Proizvodim sve domaće proizvode, od povrća i voća. U ponudi u sezoni imam paradajz, krastavicu, paprike, krompir, luk crveni i bijeli, kompot od kruške, sok od jabuka slatkih i kiselih, pekmez od kiselih i slatkih jabuka, ajvar, bestilj od šljiva, pšenično brašno i kukuruzno brašno, kisele paprike, kisele punjenje paprike sa kupusom, šarenu salatu, cveklu u tegli... Posao kad radiš sa zadovoljstvom nije teško nego se odmori čovjek od negativne energije. Poljoprivredom sam se odlučio baviti jer je prekrasna djelatnost od koje možeš proizvesti hranu za sebe i višak da prodaš. Želim motivirati mlade da ostanu na selu, bave se poljoprivredom, iskoriste potencijale koje nam naš kraj pruža, a to je dobro zemljište i voda, naša rijeka Drina. Da stvorimo bolju budućnost za sve nas da ne zavisim ni od koga, posebno u ovim teškim vremenima", kaže nam Mahir.

Za posao u poljoprivredi treba mnogo odricanja, ali sve to nadomjesti zadovoljstvo koje čovjek ima kada ugleda plodove svoga rada, smatra Mahir.

"Ljeti obično ustajem oko u pola pet i obavim poslove u bašti, pa na posao od 15 do sedam do 14:15. Kad dođem kući sebi dam pauzu do 16, a onda opet poljoprivredni poslovi pa plastenik dok prehladi. Radi se mnogo, ali su zato moji proizvodi organski i bez konzervansa. Zdrava hrana je glavni faktor za naše zdravlje i imunitet. Ne kaže se džaba 'Neka ti hrana bude lijek' a ja obično dodajem da je lijek kupovina organskog i bez konzervansa. Moji specijaliteti su kompot od kruške, sok i pekmez od jabuke", priča Mahir.

Naglašava da sve više ljudi vodi računa o ishrani i želi kupovati domaće. Dio proizvoda iz plastenika Mahir plasira u Bingu, a ostatak na pijaci, iako je mnogo onih koji se javljaju i na facebook stranicu "Domaći proizvodi Mirvić".

"Ljudi su zainteresovani da kupuju domaće proizvode bez hemije, jednom ko kupi uvjeri se u kvalitet i opet se vraća. To mi je i najveće zadovoljstvo i motivacija jer vrijeme je teško, sve je poskupjelo od sjemena, đubriva, ambalaže sve je otišlo preko 50%. Poljoprivrednicima bi poručio da cijene svoj rad i trud. Svoje proizvode da ne daju ispod cijene, bolje pokloniti ugroženim porodicama nego nekom dati ispod cijene. Političarima bi poručio da više cijene poljoprivrednike jer je budućnost i spas u poljoprivredi i domaćoj hrani. Sve je manje hrane u svijetu i zar par godina će doći do nestašice. Zato više brinite o proizvođačima domaće hrane", poručuje Mirvić.

Za razliku od mnogih mladih ljudi koji su bolju budućnost odlučili potražiti u zemljama Zapadne Evrope, ovaj 31-godišnji mladić je povratnik u Novo Goražde.

Kada je imao šest mjeseci otac mu je poginuo, pa je od malih nogu naučio da mu je, osim majke, glavni životni oslonac upravo rad i stvaranje mogućnosti. U međuvremenu je stekao i vlastitu porodicu, te je ponosan na činjenicu da mu je dijete rođeno kao prvi povratnik Bošnjak u Kopače.