Sezonska linija
2.1k

Jutros iz Sarajeva nakon 10 godina krenuo voz za Ploče

S. Š. U.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Jutros je iz Sarajeva nakon 10 godina krenuo voz za Ploče. Talgo vozovi Željeznica Federacije BiH time su prvi puta dio međunarodne željezničke linije.

Od jutros je, nakon što je linija bila suspendirana cijelo desetljeće, moguće do hrvatskog primorja doći talgo vozovima Željeznica Federacije BiH. Iz Željeznica FBiH ističu da bi putnici trebali kupiti kartu dan prije putovanja i to do 14 sati jer će time olakšati brži prelazak granice.

Cijena karte u jednom smjeru iznosi 25 KM, a povratna 41,10 KM.

Iz Željeznica FBiH su ranije saopćili da putnicima nude i niz povlastica - popust od 30 posto kod putovanja u grupi od najmanje šest odraslih putnika te za studente, penzionere i novinare.

"Ovo što mogu ekskluzivno da najavim jeste da će ponovno biti uspostavljena i linija Sarajevo-Zagreb. Do decembra, kada će stupiti na snagu novi red vožnje radit ćemo na novim kapacitetima i osoblju koje će biti na uspostavljanju te međunarodne linije", kazao je Enis Džafić, direktor Željeznica Federacije BiH.

Direktor Željeznica FBiH Enis Džafić (Foto: I. L./Klix.ba)
Direktor Željeznica FBiH Enis Džafić (Foto: I. L./Klix.ba)

Iz Željeznica Federacije BiH naglašavaju da pokušavaju ispuniti sve svoje obaveze kako prema privredi tako i prema putnicima i učiniti prijevoze komfornijim i pristupačnijim.

"Proteklih godina imamo konstantno povećanje prijevoza putnika u putničkom saobraćaju i povećanje tereta u teretnom saobraćaju. Znači da vodimo ispravnu politiku i da smo spremni da ispoštujemo sve zahtjeve", istakao je Džafić.

Od 2015. do 2020. godine Željeznice FBiH su bile u procesu restrukturiranja. Do tog perioda su se nalazile u veoma teškoj situaciji u smislu organizacije rada i finansijskog poslovanja.

"Proteklih 7 godina smo uspjeli da smanjimo svoje tekuće obaveze za preko 140 miliona prema dobavljačima, bankama, Upravi za indirektno oporezivanje, Poreznoj upravi. Uspjeli smo da realiziramo i 100 miliona investicija u poboljšanje željezničke infrastrukture", kazao je Džafić.

Po prvi put, transportne robe idu iz luke Ploče preko BiH do Srbije, Mađarske, Češke i Slovačke.

"Nalazimo se dakle pred jednim svečanim događajem. Vožnja južnom prugom, kako je mi zovemo, do luka Ploče nije odavno mogla biti viđena. I to je vožnja jednom od najzanimljivijim pruga u Evropi, ali i u svijetu. Poznato je da je CNN ovu južnu prugu, svrstao u deset najljepših i najatraktivnijih pruga u Evropi, a britanski Guardian u 18 najatraktivnijih u svijetu. Vozit ćemo se takvom prugom", kazao je Fadil Novalić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (Foto: I. L./Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (Foto: I. L./Klix.ba)

Istakao je značaj željeznica u privredi, te da u razvijenim zemljama osnovu transporta čine željeznice, za što smatra da je trend koji će doći i u BiH.

"Tako i mi čuvamo performanse naših željeznica i pruga kako bi mogle, a već su preuzele ulogu u transportu tereta. Naime, mi smo regionalni lider u prevozu tereta kada se računaju milioni tona, a nesretna događanja u Ukrajini su pokazali da se to povećava, jer transporti koji su se događali su se prebacili na jug, Ploče i to mi vidimo po frekvenciji transporta koji idu preko Srbije, Mađarske, do Ukrajine", istakao je federalni premijer.

Naveo je da je Federalna vlada investirala u "Južnu prugu" 37 miliona eura.

"Radimo projekat i renoviranja željeznice do Doboja, na tzv. sjevernoj prugi, a Vlada TK je preuzela obavezu izrade projekta željezničkog koridora prema Beogradu, Sarajevo, Tuzla, Brčko-Beograd i Zvornik-Beograd", kazao je Novalić.

Željeznice FBiH su već pregovarale povećanje lokalnog prometa sa nekim kantonima.

Sezonski voz Sarajevo - Ploče - Sarajevo saobraćat će od 1. jula do 11. septembra 2022. godine petkom, subotom i nedjeljom. Polazak voza iz Sarajeva planiran je u 07:15 sati, a dolazak u Ploče u 10:36 sati. Povratak voza iz Ploča planiran je u 18:26 sati, a dolazak u Sarajevo u 21:51 sati.