{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Johnson & Johnson kažnjen sa $2,2 mlrd. zbog prevara i podmićivanja

4.11.2013. u 18:49
1
109
Johnson & Johnson kažnjen sa $2,2 mlrd. zbog prevara i podmićivanja
1
Johnson & Johnson kažnjen sa $2,2 mlrd. zbog prevara i podmićivanja
Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson i njeni pomoćnici platit će više od 2,2 milijarde dolara u okviru istrage navoda da su na tržište izbacili tri lijeka za namjene koje uopće nisu odobrene, rekao je američki državni tužilac Eric Holder.
Oni se sumnjiče da su davali mito ljekarima i farmaceutima kako bi preporučivali i pacijentima propisivali lijekove Risperdal, Invega i Natrecor.

Risperdal je nepropisno plasiran na tržište kao lijek za liječenje psihotičnih stanja starijih ljudi, a ne oboljelih od šizofrenije, iako je lijek odobren isključivo za liječenje šizofrenije. Rispidol i Invega su se također suprotno propisima koristili za liječenje demencije.

"Kompanije su napunile svoje džepove na račun američkih poreskih obveznika i pacijenata", rekao je Holder u Washingtonu.

Nagodba na koju su pristali je po novčanom iznosu treća ikad postignuta u SAD-u, te posljednja u nizu pravnih radnji protiv farmaceutskih kompanija koje su osumnjičene da stavljaju profit ispred pacijenata.

Posljednjih godina američka vlada je svoje aktivnosti usmjerila na agresivne marketinške taktike koje obuhvataju i promovisanje lijekova za svrhe koje im nisu odobrene.

Prošle godine britanska kompanija GlaxoSmithKline je platila rekordnih tri milijarde dolara odštete u okviru jedne od najvećih nagodbi za prevaru u zdravstvenoj zaštiti u historiji SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: