Prekid saradnje u najavi
0

Jesu li propali pregovori s Ryanairom u Tuzli ili još ima nade

M. P.
Nadzorni odbor ne želi ugroziti partnera s kojim već posluju (Foto: D. Z./Klix.ba)
Nadzorni odbor ne želi ugroziti partnera s kojim već posluju (Foto: D. Z./Klix.ba)
Avioni Ryanaira, koji su trebali početi letjeti s tuzlanskog aerodroma sljedećeg mjeseca, vrlo je moguće da neće letjeti nikako s ovog aerodroma zbog toga što Vlada Tuzlanskog kantona nije potpisala ugovor s ovom niskobudžetnom kompanijom.

"Mi smo ranije precizirali sve elemente ugovora s Ryanairom, preveli sve kod sudskog tumača, Ryanair je već bio potpisao, onda smo mi dostavili Nadzornom odboru i ministarstvu da nam daju saglasnost, koju još nikada nismo dobili. S obzirom na to da nam NO tu saglasnost već dva mjeseca skida s dnevnog reda ili nam prolongira ili na drugi način osporava, tražili smo i od ministarstva da se uključi. I jedni i drugi bili su uključeni u direktnu mail komunikaciju s predstavnicima Ryanaira, a u posljednjem mailu koji su poslali iz Ryanaira traženo je da se konkretno odredimo da li potpisujemo ugovor ili ne, da znaju. Na taj mail niko od njih, ni NO ni ministarstvo, nije ništa odgovorio. Činjenica da je Ryanair obustavio prodaju karata na destinacijama na kojima je najavio da će letjeti, znači da su vrlo blizu toga da odustanu od ove saradnje", kazao je za Klix.ba Esed Mujačić, odlazeći direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Mujačić kaže kako iz Ryanaira godinama uopće nisu htjeli da pregovaraju o dolasku na tuzlanski aerodrom. Pregovore su, kaže, počeli u aprilu 2020. godine, nakon čega su predstavnici kompanije u Tuzli boravili dva dana, sve su pregledali i dali zeleno svjetlo, rekli da aerodrom zadovoljava sve njihove uslove, a i piloti su obavili trenažni proces, te su i oni dali zeleno svjetlo.

"Ne mogu da vjerujem da smo došli do toga da propustimo ovu priliku. To bi bila ogromna šteta, jer bismo mi tu imali direktnu dobit s obzirom na to da bi svaki putnik kojeg bi Ryanair prevezao za nas bio novi putnik, jer bi oni letjeli na novim destinacijama. Osim ove dvije za početak, bili su nam ponudili i tri nove destinacije za zimski period, a i za proljeće su planirali nove destinacije. To znači da bismo vrlo brzo imali veći broj destinacija iz Tuzle, što bi bila korist za građane, privredu, kanton, ali i za aerodrom", kaže Mujačić, i dodaje kako mu je u posljednjem razgovoru predstavnik Ryanaira rekao da ako bi sada sve propalo, onda se naredne tri godine ne bi uopće razmatralo uvođenje letova za Tuzlu. Tek nakon tri godine, kaže, mogli bi ponovo razgovarati, ali ni to ne bi značilo sigurno postizanje dogovora.

Enes Avdić, predsjednik NO aerodroma, kazao nam je kako nije donesena konačna odluka o dogovoru s Ryanairom, ali kako žele pregovarati o još nekim stvarima.

"Želimo probati dogovoriti bolje finansijske efekte u odnosu na ovo što je bilo dogovoreno. Također, smatramo da dogovorom s njima ne smijemo dovesti u neravnopravan položaj strateškog partnera s kojim već poslujemo, da mu ne trebamo dovesti nelojalnu konkurenciju. Predstavnicima Ryanaira odgovorili smo da smo zainteresovani za saradnju i pozvali ih da nastavimo započete razgovore kako bismo u konačnici došli do ugovora koji bi bio na obostrano zadovoljstvo. Nismo još dobili odgovor od njih", istakao je Avdić.

Avdić smatra kako odlazeća uprava nije trebala izlaziti u javnost s ovim informacijama sve dok se ne donese konačna odluka. Mujačić se nada da će ugovor biti postignut s novom upravom i da neće propustiti ovu priliku te da Tuzla neće ostati jedini aerodrom u regionu koji ima jednog aviooperatera.