Privreda
0

Jednošalterski sistem povećao registraciju preduzeća u RS-u

FENA
Za prvih šest mjeseci, od kad je počeo sa radom jednošalterski sistem registracije poslovanja u RS, došlo do povećanja broja registrovanih poslovnih subjekata i to za 47 posto u na prethodni period.

"Povećanje se uglavnom odnosi na registraciju društava sa ograničenom odgovornošću", stoji u informaciji Vlade RS-a o realizaciji aktivnosti reforme registracije poslovanja u RS.

Tvrdi se da je RS ovom reformom “ostvarila značajan napredak kada je u pitanju indikator početak poslovanja, što predstavlja osnove za poboljšan rejting RS u odnosu na region i šire u poslovnom okruženju”.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Vlada je također razmatrala koje je još aktivnosti potrebno preduzeti u narednom periodu u ovoj oblasti.

"Očekuje se puštanje u funkciju web portala, putem kojeg će spoljni korisnici imati uvid u status predatog predmeta, pregled registrovanih privrednih subjekata i druge korisne informacije. U završnoj fazi je formiranje jedinstvenog registra privrednih subjekata RS, kojim se stvaraju pretpostavke za uključenje u sistem privrednih registara u Evropi", stoji u Vladinoj informaciji.

Na sjednici Vlada RS-a je usvojila Informaciju o aktivnostima koje je potrebno preduzeti u Fabrici šećera Bijeljina nakon formiranja organa upravljanja. Zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da obezbijedi sredstva potrebna za obavljanje poslova priključenja fabrike šećera na elektromrežu (remontni radovi na trafou 35/04 KV ), održavanje fabrike i tekuće potrebe, te jednokratnu materijalnu pomoć zaposlenim.

Također, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da zajedno sa organima upravljanja u Fabrici šećera Bijeljina nastavi aktivnosti po pitanju iznalaženja strateškog partnera zainteresovanog za ovu fabriku.

Vlada RS-a je usvojila i Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za prva tri mjeseca ove godine. Kada je riječ o prihodovnoj strani, ukupni konsolidovani prihodi i primici u prvom kvartalu 2014. godine iznose 512,6 miliona KM, od čega: budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu iznose 425 miliona KM, što predstavlja 106 posto u odnosu na budžet za prva tri mjeseca 2014. godine.