Topfer GmbH
25

Jedna od najpoznatijih njemačkih kompanija u problemima: Nakon 113 godina rada odlaze u stečaj

M. G.
Foto: Topfer
Foto: Topfer
Krajem aprila, izdavačka kuća RWS, specijalizovana za privredno pravo, izvijestila je da je Topfer GmbH iz Allgaua u Njemačkoj morao podnijeti zahtjev za stačaj.

Preduzeće, koje zapošljava oko 170 ljudi, podnijelo je zahtjev za postupak restrukturiranja u samoupravi. Okružni sud u Kemptenu je tada pokrenuo prethodni stečajni postupak.

Topfer GmbH, koji većinu svoje prodaje ostvaruje u inostranstvu, naveo je značajno povećanje troškova, kao i pad prodaje kao razloge za podnošenje zahtjeva za stečaj. Na poslovanje su uticali vanjski faktori poput posljedica pandemije koronavirusa i rata Rusije protiv Ukrajine. Osim toga, tržište u Kini je propalo kao rezultat pandemije koronavirusa i od tada se jedva oporavilo. Osim toga, povećani su troškovi energije i osoblja, što dodatno opterećuje kompaniju. Stoga se strukture troškova u budućnosti moraju prilagoditi nivou prodaje.

U postupku koji je u toku, tradicionalnog proizvođača organske hrane za bebe podržava tim za restrukturiranje PLUTA Rechtsanwalts GmbH. Sud je imenovao advokata koji prati postupak u interesu povjerilaca.

Izvršna direktorica Susanna Gabler objasnila je za RWS-Verlag: "Naše poslovanje se nastavlja. Već smo obavili početne razgovore sa našim kupcima i poslovnim partnerima koji podržavaju nastavak poslovanja. "U narednim mjesecima ćemo razviti koncept restrukturiranja kako bismo našu kompaniju učinili spremnim za budućnost. Oko 170 zaposlenih već je upoznato sa trenutnom situacijom. Plate su osigurane na tri mjeseca uz naknadu za stečaj".

Samoupravljanje je pravosudni instrument koji ima za cilj da pomogne kompanijama da nastave da opstaju u slučajevima nesolventnosti.

Pod nadzorom upravnika, kompanija ima pravo da nastavi sa radom tokom stečajnog postupka i da vodi kompaniju kroz sam proces uz podršku iskusnih stručnjaka za restrukturiranje. Ovo je da se kompanijama koje su u opasnosti od nelikvidnosti ponudi prilika za novi početak.

Ludwig Stern, koji je uključen u proces restrukturiranja kao generalni zastupnik, objasnio je za RWS-Verlag:

"Kompanija ima mnogo znanja i iskustva i modernu proizvodnju. Zajedno ćemo restrukturirati kompaniju u narednim mjesecima kako bismo joj dali perspektivu u budućnosti. Topfer planira preorijentaciju kao dio rješenja za investitore i stoga će uskoro započeti potragu za financijski snažnim partnerom".

Topfer GmbH ima dugu tradiciju. Od svog osnivanja 1911. godine, Topfer je bio prvi proizvođač mliječne hrane za dojenčad u Njemačkoj koji se specijalizirao za zdravu hranu za bebe. Kompanija proizvodi organsku hranu za bebe od kasnih 1980-ih. Osim toga, asortiman Topfer GmbH uključuje prirodnu kozmetiku napravljenu od biljnih sastojaka i ljekovitog bilja. Danas je "Topfer Babywelt" jedan od vodećih svjetskih proizvođača organskih formula za bebe i prirodne kozmetike za bebe i majke.