Privreda
0

Jašarspahić: Otvaranje nove rudarske jame je historijski dan

FENA
Ovo je historijski dan za BiH, kakanjski rudnik i Elektroprivredu BiH jer je nakon više od 50 godina otvoren jedan podzemni kapacitetet, nova jama, spajanjem dva niskopa, što je započeto u oktobru prošle godine - izjavio je danas direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) „Kakanj“ Mirsad Jašarspahić.

Radovi na otvaranju jame "Begići - Bištrani", novog podzemnog proizvodnog kapaciteta pogona Haljinići RMU "Kakanj" zvanično su završeni danas probijanjem veznog hodnika i povezivanjem transportnog i ventilacionog niskopa.

Jašarspahić je u izjavi medijima istakao da je otvaranje nove jame komplaksan i multidisciplinaran posao. Do toga se, po njegovim riječima, došlo nakon više od četiri godine priprema i intenzivnog rada inžinjera, stručnjaka, projektanata i drugih.

Transportni, ventilacioni i vezni niskop imaju ukupnu dužinu 618,5 metara. Radove na njihovom otvaranju izvodila je firma Deela d.o.o. iz Kaknja, pod nadzorom stučnjaka iz RMU "Kakanj".

Utvrđene rezerve krovnog ugljenog sloja u novoj jami „Begići - Bištrani“ iznose 6,5 miliona tona uglja, a razvojnim planovima je predviđeno da se ovdje godišnje proizvodi 400 hiljada tona. Istraživanjima koja slijede bitće utvrđene rezerve i glavnog ugljenog sloja, a sve s ciljem snabdijevanja ugljem budućeg bloka 8 u TE „Kakanj“.

Elektroprivreda BiH (EPBiH) je u otvaranje dva niskopa "Begići-Bištrani", izradu jamskih prostorija, kompresorsku i trafostanicu, u okviru Programa dokapitalizacije RMU "Kakanj", investirala 2,7 miliona KM, što će u budućnosti, kako je kazao direktor EPBiH Elvedin Grabovica, omogućiti sigurnu sirovinsku bazu za njihove postojeće i nove objekte koje planiraju vrlo brzo početi raditi.

Grabovica je čestitao menadžmentu rudnika i izvođačima koji su u rekordnom vremenu uspjeli da spoje dva tunela i dođu do novih nalazišta.

"U Rudnik "Kakanj" smo dosad investirali 21 milion KM, od ukupno planiranih 67. Vrlo brzo počinjemo i nabavku širokog čela i nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti realizirati sve ono što smo planirali", dodao je Grabovica.