Zavod za statistiku RS
0

Izvoz robe iz Republike Srpske u EU porastao za 30 posto

SRNA
Republika Srpska je za prvih pet mjeseci ove godine ostvarila izvoz robe na tržišta zemalja EU u vrijednosti od 632,58 miliona eura, što je za 30,3 posto više nego u istom periodu lani, podaci su Zavoda za statistiku RS-a.

Vrijednost ostvarenog uvoza iz EU za prvih pet mjeseci ove godine bio je 618,8 miliona eura, što je za 21,4 posto više u odnosu na isti period lani.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je za Srnu da ovi statistički podaci govore o tome da se oporavak evropske ekonomije, a time uzročno-posljedični odnosi i ekonomija Republike Srpske od negativnh efekata pandemije virusa korona odvijaju rastućim tempom, uz normalizaciju i stabilizaciju tražnje.

On je istakao da ovi podaci govore o tome da je i realno moguće ponovno pozicioniranje RS-a u vanjskotrovinskom poslovanju s EU na način da Republika Srpska ostvaruje suficit u poslovanju, kao što je to bilo nekoliko godina prije pojave pandemije.

"Republika Srpska je prije pojave virusa više godina imala suficit u poslovanju s EU, koji je rastao iz godine u godinu. U jednom kraćem periodu došlo je do kretanja u suprotnom smjeru usljed ekonomskih prilika kao što su to, naprimjer, bile recesija u Italiji ili pad industrijske proizvodnje u Njemačkoj zbog smanjenja narudžbi. Zatim dolazi koronavirus", podsjetio je Markićević.

On je naveo da EU i dalje ostaje najznačajniji Vanjskotrgovinski partner RS-u učešćem od oko 67 posto od ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene, gdje dominantno mjesto ima prerađivačka industrija.