{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvoz jabuka iz BiH u Rusiju od danas je zabranjen

S
22.1.2018. u 08:00
14
100
Izvoz jabuka iz BiH u Rusiju od danas je zabranjen
14
Izvoz jabuka iz BiH u Rusiju od danas je zabranjen
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od danas je Ruska Federacija ponovo uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine koja je vršila reeksport, odnosno jabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju.
Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni certifikat koji je izdao fitosanitarni inspektor Brčko distrikta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

"Ministarstvo osuđuje postupak pojedinih aktera u ovom poslu i ističe da je slučaj nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, kao i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije", saopćeno je jučer iz resornog ministarstva.

U saopćenju se podsjeća da je u prošloj godini Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske izdala blizu 1.200 fitosanitarnih certifikata za pošiljke voća i povrća, koje su izvezene na rusko tržište.

"Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da je fitosanitarni nadzor u Republici Srpskoj efikasan", navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo stoga traži od nadležnih organa i institucija da izvrše kontrole u dijelu svojih nadležnosti i utvrde odgovornost svih aktera te djeluju kako se ovakvi slučajevi više ne bi mogli ponoviti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Plašite li se da će se poskupljenje goriva odraziti na poskupljenje namirnica?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: