Forto u Doboju
1

Izgradnja željezničkog Koridora 5C prioritet, najavljena gradnja pruge Doboj - Tuzla - Zvornik

S. Š.
Edin Forto posjetio je danas Doboj
Edin Forto posjetio je danas Doboj
Ulaganje u željezničku infrastrukturu, odnosno izgradnja željezničkog Koridora 5C kao i pruge Doboj - Tuzla - Zvornik, prioritet je u radu Ministarstva prometa i transporta, poručio je danas u Doboju resorni ministar Edin Forto na otvaranju Željezničkog samita koji je organizovan u saradnji sa Transportnom zajednicom.

Tokom Samita potpisani su memorandumi o saradnji u okviru Transportne zajednice, između željezničkih kompanija i akademske zajednice iz BiH, Srbije, Crne Gore i Gruzije s ciljem uspostavljanja regionalnog centra za izvrsnost u željeznici.

Kao vid realizacije aktivnije saradnje sa akademskom zajednicom, Forto je danas potpisao memorandume o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji sa dekanima saobraćajnih fakulteta univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu Amelom Kosovcem i Zoranom Ćurguzom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

"Forto je najavio da će nastojati da budući regionalni centar za izvrsnost u željeznici bude u BiH, kao regionalnom željezničkom čvorištu i koji ima sve uslove da bude i centar edukacije i saradnje", navodi se u saopćenju.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek naglasio je da je regionalna saradnja prioritet napretka.

On je najavio još aktivniji angažman Transportne zajednice u sferi unapređenja željezničkog saobraćaja u zemljama regiona, jer je modernizacija željezničke infrastrukture u regionu od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj i realizacije ciljeva zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.