Pokazalo istraživanje
0

Izgradnja solarnih elektrana u Njemačkoj porasla za 35 posto u prva četiri mjeseca ove godine

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izgradnja njemačkih solarnih elektrana porasla je za 35 posto na godišnjem nivou u prva četiri mjeseca 2024. godine.

Od ruske invazije na Ukrajinu i iznenadnog pada izvoza ruskih fosilnih goriva u Njemačku, Berlin je uveo nekoliko zakona kako bi ubrzao širenje solarne energije, što je dio plana Berlina da 80 posto svojih potreba za energijom pokrije iz obnovljivih izvora do 2030. godine i da postane klimatski neutralan do 2045. godine.

Novi kapacitet solarne energije porastao je za više od pet gigavata (GW) u prvoj trećini ove godine, dok je 56 posto preduzeća i više od 60 posto vlasnika nekretnina u najvećoj evropskoj ekonomiji zainteresirano za ulaganje u solarne sisteme, saopćio je BSW, pozivajući se na majsko istraživanje YouGov.

BSW je naveo da očekuje dvocifreni procentualni rast instalacija i kapaciteta solarne energije 2024. godine, ispunjavajući vladine ciljeve od 19 GW novog godišnjeg kapaciteta kako bi dostigao 215 GW, ili 25 posto unutrašnje potrošnje električne energije, do 2030. godine.

U prva četiri mjeseca ove godine, kapacitet novoinstaliranih fotovolatičkih uređaja na komercijalnim krovovima porastao je za 81 posto, dok je broj solarnih instalacije na otvorenim prostorima porastao za 74 posto u odnosu na isti period prošle godine. U stambenom sektoru, broj novih instalacija porastao je za jedan posto.