Pozitivno poslovanje
129

Iz regiona je najviše bh. firmi na prestižnom sajmu namještaja u Kelnu: U pandemiji su profitirali

Klix.ba
(Foto: DW)
U Kelnu se održava jedan od najprestižnijih sajmova namještaja u svijetu. Firme iz BiH ove godine prednjače u predstavljanju u odnosu na region, a sajmu prisustvuju 11. put.

Godinama živimo sa mnogo negativnih vijesti poput pandemije, ratova ili energetske krize zato je naš dom postao jedna vrsta sigurne ruke. Drvnoprerađevačka industrija nije ostala imuna na krize. Na sajmu u Kelnu, vodećem u svijetu, ove godine se okupilo znatno manje izlagača - 720.

Na sajmu dominiraju veselije farbe i materijali čiji način proizvodnje doprinosi zaštiti klime, piše DW.

Svoje proizvode su predstavili i namještajci iz regiona među kojima ih je najviše iz BiH. Za Vanjskotrgovinsku komoru BiH ovo je 11. predstavljanje kompanija drvne industrije iz BiH na ovom prestižnom sajmu.

Inače, bh. drvoprerađivačka industrija i proizvođači namještaja u BiH su tokom pandemije zabilježili pozitivne rezultate. Savjetnica za izvoz u VTK Lejla Međedović

"Naravno da je i ova industrija bila pogođena pandemijom, ameđutim industrija namještaja je imala određene pogodnosti kao što je bliskost tržišta Njemačke i Evropske unije. Taj trend nearshoringa je pogodovao našim firmama. Zbog prekida lanaca snabdijevanja naše firme su iskoristile priliku i čak su povećale svoj izvoz i on je u 2021. dostigao svoj maksimum", rekla je ona.

Odlazak radnika iz BiH je jedan od problema sa kojim se susreću i proizvođači namještaja. Bolji uslovi i veće plate su ono na šta sami poslodavci moraju više pridati pažnje.

"Budući da zaista biramo kadar i da imamo jako dobre uslove koje nudimo uposlenicima, možemo reći da još uvijek nismo u najgoroj fazi, u kakvoj su druge kompanije", rekao je to Srđan Dautbegović, rukovodilac sektora enterijera kompanije Nostro.