Šarović - Koc
48

Iz BiH ostvaren rekordan izvoz u Tursku uprkos padu vrijednosti lire

Klix.ba
Foto. MVTEO
Foto. MVTEO
Posljednjih godina ostvareni su rekordni pomaci u trgovini i sve ukazuje da će obim razmjene u narednoj godini dostići ciljanih milijardu dolara, odnosno da će zacrtani planovi biti do kraja realizovani, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca.

Uprkos krupnim izazovima koji, zbog pada vrijednosti turske lire, posljednjih mjeseci prate globalnu trgovinu, izvoz iz Bosne i Hercegovine nije ugrožen.

"Izvoz iz naše zemlje je u konstantnom porastu. Pored činjenice da je izvoz iz Bosne i Hercegovine prvi put premašio uvoz, u ovoj godini imali smo značajno povećanje izvoza industrijskih proizvoda“, istakao je ministar Šarović.

Vanjskotrgovinski balans Bosne i Hercegovine značajno je unaprijeđen i time što je ministar Šarović sa saradnicima, uspio obezbjediti da se izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane, a posebno brašna, u ovu zemlju enormno poveća, istaknuto je na sastanku.

Slično je i sa izvozom mesa gdje su prvi put obezbjeđene sigurne kvote za izvoz, a kako je istaknuto, očekuje se da će u ovu zemlju uskoro biti isporučeno dogovorenih, novih tri do četiri hiljade tona mesa.

Ministar Šarović je takođe predočio problem u izvozu glukoznog šećera u ovu zemlju i uz razumijevanje turske strane očekuje se brzo rješavanje i ovog pitanja.

Sagovornici su ocijenili da postoji povećan interes investitora u Bosnu i Hercegovinu i da je neophodno što prije otkloniti postojeće prepreke za investiranje, kao što je nedostatak sirovine za preradu.

Ministar Šarović istakao je da u tom smislu ima jasan plan rješenja, koji se, između ostalog, odnosi i na reformu drvne industrije, odnosno onemogućavanje daljeg izvoza sirovine u inostranstvo.