Privreda
1

Iveljić: U hemijskoj industriji radnici imaju sve manje prava

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH održao je vanrednu sjednicu u Tuzli, na kojoj je razmatrano stanje u kojem se nelaze radnici Gikila d.o.o. Lukavac, Bosnalijeka d.d. Sarajevo, Dite d.d. Tuzla i Hidrotehnike d.o.o. Kladanj.

"U hemijskoj industriji sve su manja prava radnika", izjavila je predsjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH Kata Iveljić.

Naglašava kako se plate radnicima trebaju isplaćivati u skladu sa zakonskim propisima te da se poštuje kolektivni ugovor i pravilnik o radu.

"Danas ćemo uputiti zahtjev Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona kojim tražimo da se zakaže tematska skupština i da se razmotri stanje u hemijskoj industriji gdje su svi lančano uvezani, te dolazi u pitanje čitav sistem", upozorila je Iveljić.

Na sjednici je zaključeno da Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH neće dozvoliti da se prava radnika ugrožavaju. Ističu također da se cijena rada mora povećavati, a ne smanjivati.

Što se tiče Bosnalijeka, Iveljić je ustvrdila da nadležni moraju predložiti komisiju koja će završiti svoj dio posla u toj kompaniji.

"Ne možemo čekati šest mjeseci da nemamo upravljačku strukturu u Bosnalijeku. Tražimo da se po kratkom postupku u parlamentu odgovorni očituju i imenuju komisiju, kako bi komisija završila svoj dio posla", istaknula je Iveljić.

Na sjednici je zaključeno da je za sve probleme u navedenim firmama odgovorna vlast, "bez obzira da li je riječ o državnom ili privatnom kapital, jer su glavne poluge u vladi".

Predsjednica Upravnog odbora je istaknula primjer fabrike Dita, gdje je porezna uprava sklapala i potpisala sporazum sa poslodavcem, te da niko nije pitao ni sindikat ni radnike.

"Zašto porezna uprava danas ne aktivira hipoteke i ne izmire obaveze prema radnicima Dite, zašto Vlada Tuzlanskog kantona mirno posmatra. Nećemo mirno posmatrati i tražit ćemo da se riješi radno-pravni status svih radnika i Hidrotehnike d.o.o. Kladanj", naglasila je Iveljić.