{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Isplaćeno više od 85 posto osigurane sume deponentima Bobar banke

F
8.2.2015. u 10:50
0
38
Isplaćeno više od 85 posto osigurane sume deponentima Bobar banke
0
Isplaćeno više od 85 posto osigurane sume deponentima Bobar banke
Foto: Ilustracija
Direktor banjalučke Filijale Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine Perica Rajčević potvrdio je u razgovoru za Fenu da je ova agencija, putem Unicredit banke a.d. Banja Luka, u prve tri nedjelje isplatila preko 85 posto osigurane sume vlasnicima računa u Bobar banci u likvidaciji.
Agencija je u tom roku obeštetila 11.214 fizičkih osoba i 504 pravna subjekta, u ukupnom iznosu od 74,6 miliona KM.

"Imajući u vidu da Bobar banka predstavlja prvi slučaj propasti banke u BiH, koja se nalazila u sistemu osiguranja depozita, želim da istaknem da je isplata osiguranih depozita otpočela deseti radni dan od oduzimanja dozvole Banci. Za prvih deset radnih dana od početka isplate isplaćeno je praktično preko 85 posto osigurane sume, što nimalo ne odstupa od rokova najboljih evropskih praksi koje imaju nemjerljivo veće iskustvo u postupcima isplata i obeštećenja deponenata", pojašnjava Rajčević.

Ocjenjuje uspješnim dosadašnji tok isplate, jer je prošao bez gužvi i tenzija, uz relativno mali broj reklamacija - ukupno 258, od kojih je već riješena 241 reklamacija.

Jedan broj deponenata Bobar banke je štedio u devizama, najveći broj u eurima, a daleko manje u američkim dolarima, švedskim krunama i švajcarskom franku, ali će, u skladu s zakonom, svima novac biti isplaćen u domaćoj valuti.

"Zakonodavni okvir je članom 4. Zakona o osiguranju depozita propisao da se za svrhu isplate sva sredstva deponenata u stranoj valuti preračunavaju u KM na osnovu prosječnog deviznog kursa na dan oduzimanja dozvole. U slučaju Bobar banke to znači da su sva sredstva u inostranoj valuti preračunata po kursu koji je važio na dan 23. decembra 2014. godine i ona stoje građanima na raspolaganju za isplatu. U Agenciji smo svjesni fluktuacije kursa, naročito švicarskog franka, koje se desilo u međuvremenu, ali naše postupanje je precizno određeno zakonodavnim okvirom i mi nemamo mogućnosti da izađemo iz istog", navodi Rajčević.

Pojašnjava i iz kojih sredstava se isplaćuju osigurani depoziti deponentima Bobar banke.

Naime, osnivanjem Agencije, 2002. godine, zakonodavac je regulirao pitanje njenog finansiranja kroz obavezu banaka da kvartalno uplaćuju premiju osiguranja po stopi koju određuje Upravni odbor Agencije, koji je dužan da najmanje jednom godišnje analizira visinu stope premije osiguranja.

Nadalje, zakonom je predviđeno da se kapital fonda investira u obveznice s najvišom ocjenom, koje su izdate ili garantirane od zemalja Evropske unije, banaka i kompanija sa sjedištem u EU ili SAD-u.

"Visina fonda, izražena u novčanom smislu, u svim zemljama predstavlja poslovnu tajnu koju zna ograničen broj ljudi. Praksa u svijetu je da se snaga fondova mjeri kroz tzv. “ciljanu veličinu fonda“ i “koeficijent pokrića”. Ciljanu veličinu fonda predstavlja kapacitet fonda da istovremeno pokrije dvije banke srednje veličine i naš fond ovaj kriterijum ispunjava i poslije isplate deponentima Bobar banke. Koeficijent pokrića je kapacitet fonda da pokrije potencijalnu obavezu i sa zadovoljstvom mogu konstatovati da je naš koeficijent i poslije isplate najveći u jugoistočnoj Evropi", tvrdi Rajčević.

Naglašava i da rad Agencije za osiguranje depozita BiH u narednom period ne može ugroziti isplata osigurane sume deponetima propale Bobar banke.

Osim redovnih sredstava, koja mogu poslužiti za isplatu osiguranih depozita, imaju na raspolaganju niz dodatnih mogućnosti za pribavljanje nedostajućih sredstava.

"Na raspolaganju Agenciji u svakom trenutku stoji 100 miliona KM na osnovu stand-by aranžmana s EBRD-om, zatim po zakonu postoji mogućnost naplate vanredne premije, kao i mogućnost zaduženja na ino tržištu", ističe direktor banjalučke Filijale Agencije za osiguranje depozita BiH Perica Rajčević u razgovoru za Fenu.

Također, Agencija za osiguranje depozita BiH nalazi se u trećem isplatnom redu povjerilaca Bobar banke u procesu isplate likvidacione mase.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: