Usljed globalnih promjena
56

Island želi biti što samoodrživiji: Sada im je prioritet proizvodnja hrane, a ne finansijska dobit

B. R.
Katrin Jakobsdottir, premijerka Islanda (Foto: EPA-EFE)
Katrin Jakobsdottir, premijerka Islanda (Foto: EPA-EFE)
Island namjerava dati prioritet sigurnosti u snabdijevanju hranom u odnosu na finansijsku dobit i rudarenje kriptovaluta. Cilj ove države je da bude što samoodrživija.

Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir je za britanski list Financial Times izjavila da su nedavni protesti poljoprivrednika u Evropi i poremećaji u trgovini značili da njena zemlja mora smanjiti oslanjanje na uvoz.

"Nije baš lako biti farmer na Islandu. Nisu baš sjajna polja. Znate, imamo glečere koji pokrivaju veliki dio zemlje. No, to je važan dio naše strategije za sigurnost na ovom svijetu", napomenula je.

Island je jedan od globalnih centara za digitalne podatke koji su važni i za rudarenje kriptovaluta, među kojima je Bitcoin. Jakobsdottir je naglasila da se električna energija, koja se dobija iz obnovljivih izvora energije, treba usmjeriti iz podatkovnih centara prema stambenim zgradama i industriji. Poručila je da su njen prioritet energetske potrebe 375.000 građana Islanda.

"Bitcoin je problem širom svijeta, ali podatkovni centri na Islandu koriste značajan dio naše zelene energije. Bitcoin i druge kriptovalute troše mnogo naše energije i nisu dio naše misije", kazala je.

Island je kao relativno jeftina i hidroelektranama bogata država privukla podatkovne centre kao energetski intenzivne centre te one koji rudare kriptovalute. Naime, prema istraživanju kompanije Luxor, za rudarenje Bitcoina na Islandu se troši 120 megavati električne energije, što je više nego što troše domaćinstva.

Osim toga, nestašica struje tokom zime je primorala islandske fabrike za preradu ribe da koriste naftne generatore. Islandski ministar za zaštitu okoliša je izjavio da je to neprihvatljivo.

Na Islandu je zbog ograničene dnevne svjetlosti i niskih temperatura otežan uzgoj poljoprivrednih kultura. Zato vlasti planiraju uspostaviti novi sistem finansiranja poljoprivrednika kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja. Premijerka Jakobsdottir je najavila početak sistemskog uzgoja kukuruza na Islandu.

Island proizvodi većinu životinjskih proizvoda koje konzumira, ali proizvodi samo jedan posto žitarica i 43 posto voća. Prema podacima Svjetske banke, samo petina islandske zemlje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju. Jakobsdottir je također napomenula da se Island oslanja na uvozni kukuruz. Prema njenim riječima, veoma je važno da sami uzgajaju nešto jer vidimo prekide u lancu snabdijevanja i sve veći trend izolacionizma u svijetu, piše Financial Times.