Privreda
1

Inzko otvorio sajam ZEPS, svečanost uveličali umjetnici iz Indonezije

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Kamberovića Polju u Zenici danas je otvoren 20. generalni bh. sajam ZEPS te 10. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal.

Na ovogodišnjem sajmu ZEPS, koji će od 1. do 5. oktobra biti održan u Zenici, učestvuje 386 izlagača iz 26 zemalja svijeta. Ceremoniji otvaranja sajma prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji je ujedno i proglasio sajam otvorenim.

Inzko je u svom govoru istakao da je privredni uspjeh u Bosni i Hercegovini moguć te da je "korak naprijed" u izvozu samo dio onoga što BiH može napraviti.

"Prisustvo kompanija svjedoči da BiH može i mora učestvovati na svjetskom tržištu. Bosna i Hercegovina može još više učiniti ukoliko se poduzmu svi politički i administrativni koraci kojima će se omogućiti lakše otvaranje stranih kompanija u BiH, čime ćemo dobiti i nova radna mjesta", izjavio je Inzko, te dodao:

"Privredni uspjeh u BiH je moguć. Bili smo svjedoci opipljivog izvoza iz BiH, ali ono što je postignuto djelić je onoga što se može postići. Međutim, još nismo vidjeli preokret u nezaposlenosti, koja je porasla na 44 posto. Pošaljimo jasnu poruku svim odgovornim za ekonomsku politiku da su u Bosni i Hercegovini talenti, resursi, kreativnost, odlučnost i entuzijazam".

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić u svom izlaganju je naglasio da je privreda BiH u veoma teškom položaju te da je ZEPS prilika da se, bez obzira na privredno sivilo, može poslovati.

Ceremoniju otvorenja ZEPS-a uveličali su umjetnici iz Indonezije te članovi Omladinskog hora iz Zenice. Po završetku ceremonije otvorenja uslijedilo je razgledanje proizvoda ovogodišnjih izlagača.