{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Internet ekonomija" donosit će milijarde dolara

F
FENA
20.3.2012. u 02:00
0
5
"Internet ekonomija" donosit će milijarde dolara
0
"Internet ekonomija" donosit će milijarde dolara
Poslovanje preko interneta igra sve veću ulogu u rastu privreda i do 2016. godine će, kako se predviđa, s 4,2 milijarde dolara učestvovati u ukupnom bruto domaćem proizvodu članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta, saopćila je u ponedjeljak konsultantska firma Boston Consulting Group(BCG).
U saopćenju se navodi da će "internet ekonomija" rasti tempom od osam posto godišnje u razvijenim zemljama, kao i dvostruko više na tržištima u razvoju, prenosi AFP. Indija i Argentina ostvarit će najveći rast, od 23 odnosno 24 posto, navodi se u izvještaju BCG.

"Internet ekonomija je jedna od pozitivnih priča o razvoju svijeta", izjavio je analitičar BCG i jedan od autora izvještaja David Dean. U nizu zemalja, uključujući Francusku, Njemačku i Kinu, mala i srednja preduzeća (MSP) koja aktivno posluju na internetu ostvarila su znatno veći rast prodaje od firmi koje nisu dovoljno prisutne na internetu.

"Širom svijeta, MSP koja koriste internet razvijaju se brže i otvaraju više novih radnih mjesta nego ona preduzeća koja to ne rade", izjavio je ekonomista BCG Paul Tzwilenberg.

"Ohrabrivanjem preduzeća da se okrenu internetu, zemlje mogu da ojačaju svoju konkurentnost i prospekte privrednog rasta", dodao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: