Nisu dobili saglasnost
0

Intel raskinuo ugovor o kupovini izraelske kompanije vrijedan 5,4 milijarde dolara, za sve kriva Kina

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je Intel najavilo kupovinu izraelske firme za proizvodnju čipova Tower Semiconductor, što je dogovor procijenjen na 5,4 milijarde dolara, kompanija je saopćila kako odustaje od ove akvizicije.

Prema pisanju Associated Pressa razlog za odustajanje prije svega leži u tome što Intel za ovu kupovinu nije dobio saglasnost regulatora iz Kine.

"Ugovor je raskinut zbog nemogućnosti da se blagovremeno pribave regulatorna odobrenja koja su potrebna prema sporazumu o spajanju. Ovo je bila zajednička odluka Intela i Tower Semiconductora", naveli su iz Intela.

Kako se pojašnjava, dogovor je zahtijevao odobrenje brojnih regulatornih tijela širom svijeta, uključujući i one u Kini. Međutim, kineski regulatori nisu poslali odobrenje za sporazum do krajnjeg roka koji je bio u srijedu.

"Poništeni sporazum između dvije kompanije dolazi usred rastućih tenzija između SAD-a i Kine, posebno nakon što je Washington pooštrio kontrolu izvoza i nametnuo ograničenja s ciljem da spriječe Kinu u kupovini i proizvodnji naprednih čipova", piše AP.

Inače, Intel je prvobitno namjeravao da zaključi ugovor do prvog kvartala 2023. godine, ali je kasnije rok produžen upravo zbog Kine. Kompanija je očekivala da će akvizicijom izraelske firme proširiti svoje kapacitete i otvoriti mogućnosti rasta Intela u SAD-u, Izraelu, Italiji i Japanu.

"Intel će zbog raskida ugovora platiti Toweru naknadu od 353 miliona dolara", saopćeno je iz Intela.