Privreda
0

Intel ne očekuje rast profita

SRNA
Kompanija Intel, najveći svjetski proizvođač kompjuterskih čipova, saopštila je da ne očekuje rast profita u 2014. godini, poslije čega su joj akcije oslabile za pet procenata.

Ovakva prognoza objavljena je u vrijeme kada proizvođači čipova nastavljaju da trpe posljedice pada prodaje personalnih računara.

Prihodi Intelovog odjeljenja za proizvodnju čipova za desktop kompjutere opali su za četiri posto u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu.

Kompanija je saopštila da u posljednjih nekoliko mjeseci postoje naznake stabilizovanja tržišta desktop računara, prenio je BBC.

Odjeljenje za čipove je u periodu od oktobra do decembra ostvarilo prihod od 8,2 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine imalo prihod od 8,5 milijardi dolara.

U čitavoj 2013. godini, američka kompanija ostvarila je neto profit od 9,6 milijardi dolara, što je manje za 13 posto nego u 2012. godini.

Prodaja desktop kompjutera opada šestu godinu uzastopno usljed rasta popularnosti tabletnih računara i pametnih telefona.