Privreda
1

Inspektori u FBiH za mjesec dana otkrili 2.345 osoba koje rade nacrno

Piše: N. Jamaković
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pojačan inspekcijski nadzor u Federaciji BiH od 20. oktobra do 23. novembra imao je itekakvog rezultata. Inspektori su izdali prekršajne naloge u iznosu 4,83 miliona KM te zatekli 2.345 radnika koji su radili nacrno.

Nadalje, inspektori su izrekli mjeru privremene zabrane rada za 537 privrednih subjekata, od čega su ih 86 zapečatili. Ustanovljeno je i kako 517 subjekata uopće ne posjeduje fiskalne uređaje te da ih 1.140 ne izdaje račune. Akciju je provela Federalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa kantonalnim upravama i inspekcijskim organima, a osnovni cilj je bio suzbijanje rada nacrno i kontrola fiskalnih sistema. Na terenu je bilo 98 inspektora, a akcija će već u ponedjeljak biti nastavljena.

Glavni federalni inspektor rada Muhamed Pašukanović je na konferenciji za medije istakao kako je u Kantonu Sarajevo posebna pažnja usmjerena na rad gradskih pijaca.

Udruženja otvaraju kafane

"Tu su izrečene mjere zabrane rada za 95 posto objekata u kojima se obavljao rad bez odobrenja, te novčane kazne upravama pijaca u pojedinačnom iznosu od 13.500 KM zbog davanja u zakup prostora osobama koje nisu registrovale djelatnost. Naša Uprava će, također, inicirati izmjene i dopune Zakona o trgovini FBiH, jer je to neophodno kako bi se efikasnije uredila ova oblast", kazao je Pašukanović.

Nadalje, naveo je i kako su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona izrečene mjere zabrane rada za više od 50 objekata u kojima su različite organizacije i udruženja nezakonito pružali ugostiteljske usluge.

"Ovim se znatno spriječila zloupotreba rada udruženja te suzbila nelojalna konkurencija prema drugim subjektima koji zakonito obavljaju ovu djelatnost", rekao je Pašukanović.

Direktor Uprave Ibrahim Tirak je naveo kako je evidentno da je tokom akcije, što je bio slučaj i ranije, evidentirano povećanje prometa, kao i veći broj novouposlenih radnika, kojih je u toku 30 dana efektivnog nadzora bilo 5.315.

Najavljena akcija

"Mi smo najavili ovu akciju putem sredstava informisanja i opet smo imali ovakve rezultate grubog kršenja zakona. Moram reći da je ovaj put urađeno najviše posla dosad, kao i to da je malo i 5.000 inspektora u državi u kojoj se podržavaju i nerad i lopovluk. Neshvatljivo je da se građani stide da za svoj novac koji daju traže račun, tako da država direktno ostaje uskraćena za PDV koji joj pripada", naveo je Tirak.

On se osvrnuo i na problem sa pijacama, kazavši da pojedinci koriste situaciju i imaju po 20 štandova na pijacama, gdje švercuju robu i minimalno plaćaju radnike, zbog čega je potrebno donijeti izmjene zakona i stati ukraj tome.