Privreda
0

Industrija osiguranja u FBiH pred finansijskim kolapsom

FENA
U Udruženju društava za osiguranje u FBiH smatraju da će se mnoga osiguravajuća društva, ali i kompletna industrija osiguranja u Federaciji BiH naći pred finansijskim kolapsom ukoliko Predstavnički dom Parlamenta Federacije na narednoj sjednici usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o požaru i vatrogastvu.

Ovo udruženje, koje okuplja 13 društava za osiguranje i jedno reosiguravajuće društvo, upozorilo je javnost i federalne poslanike na pogubnost predloženog zakona po kojem su finansiranjem zaštite od požara i vatrogastva u cjelosti opterećena samo osiguravajuća društva i njihovi klijenti, osiguranici, odnosno građani.

Ovaj prijedlog smatraju neustavnim "jer je predloženom zakonskom odredbom, isključivo osiguravajućim društvima, nametnuta dodatna obaveza za procentualnu uplatu finansijskih sredstava za vatrogasnu djelatnost u visini kako je predloženo spornom odredbom".

Tvrde da predložena zakonska obaveza nije u skladu s ustavnim načelima zabrane diskriminacije i u vezi s pravom na imovinu, jer nametnuta obaveza ne ispunjava antidiskriminacijske standarde koje garantuje Ustav FBiH.

Iz Udruženja ističu da su Ustavni sud Republike Srpske, kao i Ustavni sud Republike Hrvatske razmatrali identična pitanja i jasno dali svoj stav da postoji nejednakost u postupanju prema pravnim subjektima, te je za očekivati da bi u eventualnom postupku i Ustavni sud FBiH donio istu odluku u vezi predloženog Zakona.

Ono što po njima dodatno čini spornim ovaj prijedlog zakona su procenti izdvajanja od čak šest posto iz ukupnih premija neživotnih osiguranja, izuzimajući premiju za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila, iz koje bi se trebalo izdvajati jedan posto.

Naglašavaju da je dosadašnje izdvajanje iz premije osiguranja imovine od požara i prirodnih sila prošireno i na ona osiguranja koja nemaju nikakve veze sa zaštitom od požara.

U Udruženju su mišljenja da u ovako teškoj ekonomskoj situaciji ni osiguranici, a ni osiguravajuća društva, ne mogu nositi teret novih nameta i obaveza i da su očekivanja predlagača zakona potpuno nerealna.

"Udruženje društava za osiguranje u FBiH poziva poslanike i sve one koji mogu utjecati na ishod rasprave u Parlamentu FBiH da odbace predloženi član 137. i da zahtjeve Federalne uprave civilne zaštite svedu na razumnu mjeru, odnosno da finansiranje zaštite od požara ravnopravno rasporede na sve pravne subjekte", saopćeno je.