Ogromno ulaganje
39

Indija na 10 godina preuzela kontrolu na iranskom lukom, SAD upozorila na sankcije

F. H.
Foto: Telegram/ Clashreport
Foto: Telegram/ Clashreport
Indija i Iran potpisali su ugovor kojim se kompaniji India Ports Global (IPGL) omogućuje razvoj i kontrola upravljanja iranskom lukom u periodu od 10 godina.

Indija je 2016. sklopila sporazum o razvoju strateški važne luke Chabahar, u blizini iranske granice s Pakistanom. U ponedjeljak je potpisan dugoročni ugovor s Iranom o daljnjem razvoju.

Indijski ministar pomorstva nazvao je to "historijskim trenutkom u vezama Indije i Irana".

Ali taj se potez možda neće dobro svidjeti SAD-u, koji je u posljednje tri godine uveo više od 600 sankcija subjektima povezanim s Iranom.

Na brifingu za novinare u utorak, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je, upitan o dogovoru, da su američke sankcije Iranu još uvijek na snazi i da će ih Washington nastaviti provoditi.

"Bilo koji subjekt, svatko tko razmatra poslovne dogovore s Iranom - mora biti svjestan potencijalnih rizika kojima se otvara i potencijalnog rizika od sankcija", rekao je.

Indija još nije odgovorila na izjavu.

Indija je preuzela operacije luke krajem 2018. Luka je otvorila tranzitnu rutu za indijsku robu i proizvode u Afganistan i centralnu Aziju, izbjegavajući kopnenu rutu kroz Pakistan - susjedi Indija i Pakistan dijele napet odnos.

Do sada je 2,5 miliona tona pšenice i 2000 tona mahunarki isporučeno iz Indije u Afganistan kroz luku Chabahar, kažu dužnosnici.

Prema sporazumu, IPGL će uložiti oko 120 miliona dolara s dodatnih 250 miliona dolara u finansiranju, čime će vrijednost ugovora iznositi 370 miliona dolara, rekao je iranski ministar cesta i urbanog razvoja Mehrdad Bazrpash.

Indijski ministar vanjskih poslova S Jaishankar rekao je da će sporazum "očistiti put za veća ulaganja u luku".