Privreda
0

Imena 100 najvećih kompanija u BiH bit će saopćena 4. jula

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izbor 100 najvećih kompanija poruka je svijetu i stranim investitorima da BiH ima vlastite kompanije i kadrove koji mogu napraviti rezultate, a zajedno čine četvrtinu bh. izvoza.

Projekt Izbor 100 najvećih kompanija u BiH realizira se u okviru Poslovnih novina, a sastoji se od rang-liste velikih, srednjih i malih kompanija, koja se objavljuje u specijalnom izdanju Poslovnih novina. Projekt je jedini ovakve vrste u našoj zemlji, a prihvatili su ga privrednici iz cijele BiH.

"Do sada smo rang-liste sastavljali na osnovu anketa i podataka koje su nam dostavljale kompanije iz cijele BiH. Ove godine rang-liste su kreirane u partnerstvu sa agencijom TEC, korištenjem usluga pretrage, odnosno segmentacije baze Bon.ba, realizirane u saradnji sa agencijama AFIP i APIF. Podaci će biti obrađeni za sva pravna lica iz FBiH i RS-a koja su predala svoje završne račune za 2012. godinu", rekla je Alena Ahmetspahić-Fočo, urednica Poslovnih novina.

Kompanije će biti rangirane prema veličini (velike, srednje i male) u četiri kategorije: ukupni prihod, neto dobit, izvoz i investicije, a za stavku investicija koristit će se pozicija investicije gotovinskog toka. Zvanični podaci bit će saopćeni 4. jula, kada će se održati i ceremonija dodjele priznanja.

"Prvih pet najvećih kompanija prema ukupnom prihodu ostvarilo je 4,17 milijardi KM. Pet najvećih izvoznika ostvarilo je 1,64 milijarde KM izvoza. Pet najvećih ostvarilo je ukupnu neto dobit od 393 miliona KM, dok je pet najvećih investitora investiralo blizu milijardu KM. Naravno, ovdje se radi o nekonsolidovanim podacima", izjavila je Ahmetspahić-Fočo za Klix.ba.

Direktor Agencije TEC d.o.o. Jasmin Baralija predstavio je rad agencije i objasnio kako su razvili brend Bon.ba, kao zajednički projekt sa agencijama AFIP i APIF. "Od ove godine, razvili smo i saradnju sa Privrednom štampom, što je prirodan slijed razvoja. Smatramo da se na ovaj način može ostvariti saradnja na obostrano zadovoljstvo, jer se korištenjem podataka iz Bon.ba baze rang-listama daje dodatni kvalitet. Zbog očuvanja integriteta samih podataka te promocije uspješnih firmi, prilikom izbora su postavljeni kriteriji koji se odnose na vjerodostojnost samih podataka i da se godinu za godinom izvještaj ne može razlikovati više od pet posto, najmanje 70 posto dobiti dolazi uz operativne dobiti, a firma nije imala blokirane transakcijske račune duže od 25 dana", rekao je Baralija na konferenciji za medije.

Projekt se priprema i realizira u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Asocijacijom poslodavaca BiH, Privrednom komorom FBiH, Privrednom komorom Brčko distrikta BiH i nevladinom organizacijom Kupujmo i koristimo domaće, kvalitetno i proizvedeno u BiH.

"Zadovoljstvo nam je da u BiH postoji ovakav projekt, koji ima kontinuitet i unapređuje svoju metodologiju i pristup. Mi smo, u prvom redu, zainteresovani za izvoz. Ovih 100 kompanija izvozi četvrtinu bh. izvoza, a bez izvoza nema ni izlaska iz krize. Ovo je poruka svijetu i stranim investitorima da imamo vlastitu kompaniju i kadrove koji mogu napraviti rezultate. BiH se za međunarodnu zajednicu nalazi na zanimljivoj poziciji. Nije pozicija za prodaju, jer je mala, ali je zato veoma zanimljiva za investitore. Takvu poziciju nema nijedna druga zemlja", izjavio je za Klix.ba Ismet Kumalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

BHRT će kroz tri studijske emisije predstaviti 100 najvećih kompanija u BiH, a urednica dokumentarnog i savremenog programa Antonela Pehar-Šimunović najavila je na konferenciji za medije i serijal o kreiranju pozitivnog poslovanja i umrežavanja.