Ko će ustrajati u štajku?
25

Igra živaca: Da li će radnici ArcelorMittala dobiti svoja prava ili će ispaštati desetine hiljada ljudi?

E. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Dogovora između kompanije ArcelorMittal i radnika još uvijek nema. Neizvjesna je sudbina više od 2.000 radnika koji rade u Zenici, ali i više stotina radnika u Prijedoru te 10.000 osoba koje su indirektno zaposlene.

Upravo ove brojke trebale su već prvog dana štrajka radnika ArcelorMittala Zenica da zabrinu predsjednike obje vlade u Bosni i Hercegovini jer kako vrijeme prolazi, svi više i više osjećaju posljedice neaktivnosti zeničke željezare.

Već prvih dana, negativne utjecaje osjetio je rudnik u Prijedoru koji snabdijeva ArcelorMittal s rudom, malo poslije i Željeznice Republike Srpske koje transportuju tu rudu i kojima je to 42 ukupnih prihoda.

Podaci iz juna 2023. godine
Podaci iz juna 2023. godine

Situacija za sada nije zabrinjavajuća u Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine koje se “pokrivaju” drugim transportima.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić prije šest dana je objavom na Facebooku kazao da prati razvoj situacije u ArcelorMittalu Zenica i borbu radnika za ostvarenje prava.

"Koristim priliku da pozovem upravu kompanije da hitno stupi u pregovore sa sindikatom u vezi opravdanih zahtjeva radnika za povećanje plata i naknada i zaključenja novog kolektivnog ugovora. Fantastične poslovne rezultate koje je kompanija ostvarila u prethodne dvije godine, ostvarila je prije svega zahvaljući vrijednim, požrtvovanim i lojalnim radnicima, koji rade u izuzetno teškim uslovima crne metalurgije”, napisao je Nikšić te dodao da cijeni ArcelorMittal, ali da je ista ta kompanija dobila brojne koncesije od države.

Pojasnio je da razumiju izazovnu situaciju na tržištu, ali onda kada poslodavac izgubi radnike - izgubio je sve.

“Potpuno razumijemo trenutnu izazovnu situaciju na tržištu, jer je svaki biznis takav. Nepovoljne okolnosti budu i prođu, ali ako poslodavac izgubi radnike, izgubio je sve. Radnici su svima pa i ovoj kompaniji najvrjedniji kapital zahvaljujući čijem radu kompanija godina ostvaruje odlične poslovne rezultate i značajnu dobit. U isto vrijeme radnici su konstantno u gubitku, s platama koje jedva pokrivaju trećinu potrošačke korpe”, dodao je Nikšić.

Jedan od najvećih izvoznika u BiH ArcelorMittal Zenica zbog štrajka radnika, koji će se sigurno nastaviti ukoliko ne budu slušali njihove zahtjeve, mogao bi se naći na dnu liste izvoznika, a u konačnici bi moglo doći i do gašenja fabrike čime bi 2.200 radnika ostalo bez posla, a više od 8.000 osoba bi bilo egzistencijalno ugroženo. 

Slična situacija bi bila i u Prijedoru, ali i Željeznicama Republike Srpske koje sigurno ne bi pronašle alternativu za 42 posto prihoda.

Iz kompanije su jasno poručili da nemaju mogućnosti da udovolje zahtjevima radnika te da je proizvodnja do daljnjeg obustavljena odlukom menadžmenta kompanije. 

Radnici smatraju da je ovo planirani scenarij firme da dođe do veće potražnje za proizvodima na tržištu čime bi ArcelorMittal Zenica imao opravdanje povećati cijene.

Radnici traže povećanje plaće od 25-30 posto, toplog obroka sa 5 na 7,5 KM te 100 KM za vjerski praznik umjesto robnog poklona.